ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ευρώπη κάθε 2 λεπτά χάνεται ένα παιδί- Η κακοποίηση είναι συχνά το αίτιο

20 Δεκεμβρίου 2019, 10:10

images

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, δείχνουν ότι κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην ΕΕ. Οι εξαφανίσεις αυτές συνδέονται με περιστατικά κακομεταχείρισης, βίας, παραμέλησης, δολοφονιών, οργανωμένου εγκλήματος, συγκρούσεων και φτώχειας.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική της έρευνα το 2013 είχε επισημάνει την ανομοιομορφία των στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών και είχε προχωρήσει σε συστάσεις για την τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σε εθνικό επίπεδο ώστε να καταστεί δυνατή η συγκριτική ανάλυσή τους.

Το  φαινόμενο της εξαφάνισης παιδιών υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα της κάθε χώρας και συνεπώς απαιτεί ευρωπαϊκές δομές στήριξης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, συντονισμένες πολιτικές διασυνοριακής συνεργασίας και αξιόπιστα, συγκρίσιμα δεδομένα του ακριβούς αριθμού των περιπτώσεων εξαφανίσεων ανηλίκων.

Πολύ συχνά τα παιδιά που χάνονται είναι κακοποιημένα.

Τα παιδιά που κακοποιούνται ή και παραμελούνται, παρουσιάζουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Κλαίνε πολύ εύκολα, είναι απαιτητικά και εμφανίζουν υπερκινητικότητα. Ο όρος «παγωμένο βλέμμα» περιγράφει τη χαρακτηριστική έκφραση που έχουν τα παιδιά αυτά. 

Το ψυχικό τραύμα που έχει προκληθεί στα παιδιά αυτά από το περιβάλλον της κακοποίησης είναι τόσο έντονο ώστε να οδηγεί στη δημιουργία των κάτωθι χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι και οι συνομήλικοι να τα απορρίπτουν μειωμένη ικανότητα για ευχαρίστηση, σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απόσυρση, εναντιωματική συμπεριφορά, διεγερσιμότητα, ψυχαναγκασμό και μαθησιακά προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα