ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταματήστε να είστε τόσο επικριτικοί με τον εαυτό σας

15 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Θυμάστε να είπατε ποτέ στον καλύτερο φίλο σας ότι δεν άξιζε και τόσο πολύ την τελευταία του προαγωγή; Ή να είπατε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πώς δεν κάνει τίποτα σωστά; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ έτσι στα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά είναι συνέχεια "κακοί" με τον εαυτό τους. 

Μέσα στο κεφάλι μας υπάρχει αυτή η φωνή της συνείδησής μας, ο «κριτής των πάντων», τον οποίο δύσκολα μπορούμε να αγνοήσουμε. Μπορεί να μάς κάνει να πιστέψουμε ότι δεν αξίζουμε όσα έχουμε καταφέρει ή να μάς κάνει να δημιουργούμε σενάρια για το πώς θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Προκειμένου να καταπολεμήσουμε αυτές τις δυσάρεστες και επικριτικές σκέψεις, η Δρ Catherine Franssen, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Longwood στη Βιρτζίνια, συνέστησε τον διαλογισμό στοργικής καλοσύνης, μια καθοδηγούμενη πρακτική όπου οι λέξεις και οι εικόνες χρησιμοποιούνται για την τόνωση των θετικών συναισθημάτων και της συμπόνιας προς τον εαυτό μας.

«Είναι τόσο απλό όσο να περάσετε 10 λεπτά από το μεσημεριανό σας διάλειμμα για να περπατήσετε έξω και να ακούσετε ένα podcast διαλογισμού», εξήγησε η Franssen. Όταν συνδυάζεται με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (μια μορφή θεραπείας ομιλίας που σας διδάσκει να αναγνωρίζετε και να αλλάζετε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές), ο διαλογισμός στοργικής καλοσύνης μπορεί να ενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία συναισθημάτων και την ενσυναίσθηση. Αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να εξηγήσει τη μείωση του στρες και να τονώσει τα θετικά συναισθήματα.

«Όλα αυτά θα αυξήσουν την αίσθηση της ευεξίας σας και θα βελτιώσουν την ικανότητά σας να αισθάνεστε και να σκέφτεστε ευγενικά», είπε η ίδια. Τέλος, να θυμάστε ότι το να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί καθημερινή προσπάθεια.

Σχετικά Άρθρα