ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπίτι με βιβλιοθήκη, παιδί με περισσότερη εξυπνάδα

02 Δεκεμβρίου 2019, 06:15

images

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε σπίτι που έχει περισσότερα από 80 βιβλία, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν έξυπνο, μελετηρό και πετυχημένο νέο άνθρωπο. Αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Scholarly culture: How books in adolescence enhance adult literacy, numeracy and technology skills in 31 societies."

Όπως λένε οι ερευνητές που την εκπόνησαν, το 114 είναι ένας καλός αριθμός βιβλίων αλλά τα 80 μπορούν να θεωρηθούν ο κατώτερος "ασφαλής". 

Για να εκπονηθεί η έρευνα εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 160,000 ενηλίκων μεταξύ των ετών 2011 και 2015 και αποδείχτηκε ότι όσων οι γονείς είχαν μία εξοπλισμένη βιβλιοθήκη με περισσότερα από 80 βιβλία, έγιναν μεγαλώνοντας άνθρωποι με υψηλότερη μόρφωση, με αγάπη στην μάθηση και επαγγελματική επιτυχία.

Αλλά, όπως λένε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δηλαδή δεν αρκεί να έχουμε βιβλία στο σπίτι...

Στη μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι η Δρ Joanna Sikora από το Australian National University, μεγάλο ρόλο παίζει και το περιεχόμενο των βιβλίων που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη μας. Η κλασική και σύγχρονη λογοτεχνία και τα τεχνολογικά βιβλία φαίνεται ότι είναι πρώτα στην λίστα με τα πιο κατάλληλα για να μεγαλώσουμε παιδιά τα οποία θα αγαπούν την μάθηση!

Τώρα ως προς τις χώρες όπου οι οικογένειες διατηρούν πιο συχνά τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες με τα περισσότερα βιβλία, αυτές είναι οι σκανδιναβικές με το 13% των Σουηδών να έχει παραπάνω από 500 βιβλία στο σπίτι τους. Στον αντίποδα χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και η Χιλή που έχουν σε μεγάλα ποσοστά νοικοκυριών λιγότερα από 80.

Τώρα ερευνούν την επίδραση των ηλεκτρονικών βιβλίων, αν έχουν την ίδια επίδραση με τα κλασικά ή όχι στην ευφυΐα των παιδιών καθώς ούτε ορατά είναι σε ένα σπίτι όπως τα χάρτινα βιβλία, ούτε και είναι μετρήσιμο πόσα βρίσκονται σε κάθε εφαρμογή ή τάμπλετ.




Σχετικά Άρθρα