ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας σε παιδιά στην Ελλάδα

16 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Κρίσιμα θέματα που αφορούν παιδιά και τις οικογένειές τους που στήριξε μέσα από τις δράσεις του το Α΄ εξάμηνο του 2021 παρουσίασε χθες το Χαμόγελο του Παιδιού στην Αθήνα. Τα νέα στατιστικά στοιχεία ήταν απογοητευτικά και ανησυχητικά...

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είμαστε εδώ όχι μόνο για να παραθέσουμε απλούς αριθμούς, αλλά κυρίως για να φέρουμε στο φως ό,τι κρύβεται πίσω από αυτούς: Τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας στις υπηρεσίες που παρέχουμε στα παιδιά, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προληφθούν και να εξαλειφθούν αποτελεσματικά τα κρίσιμα αυτά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, ακολουθώντας την προτροπή του μικρού μας ιδρυτή, Ανδρέα: “Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε”. Θέλουμε να λειτουργούμε έτσι, ώστε να συμπληρώνουμε τους θεσμούς. Βοηθάμε τις υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, προσφέρουμε εκπαίδευση σε συνεργασία με διεθνούς φορείς και αναπληρώνουμε κενά με στόχο πάντα να ενδυναμώσουμε τον ρόλο των αρμόδιων δημόσιων φορέων. Είναι σημαντικό ότι οι Δημοτικές Αστυνομίες εκπαιδεύονται από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στις περιπτώσεις εξαφανίσεων και να ακολουθείται ένα πρωτόκολλο που διασφαλίζει ότι όλα γίνονται με τον ταχύτερο και καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανεύρεση παιδιών, νέων και ενηλίκων που εξαφανίζονται. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που την 25η Μαΐου ενώσαμε δυνάμεις με την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική , τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλους φορείς της “πρώτης γραμμής” για να αντιμετωπίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις περιπτώσεις των εξαφανίσεων παιδιών και ενηλίκων».

Όπως ανέφεραν από το Χαμόγελο του Παιδιού, δυστυχώς τους τελευταίους μήνες οξύνθηκαν τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, bullying, διαδικτυακού εκφοβισμού και ενδοοικογενειακής βίας. 

Συγκεκριμένα ο οργανισμός κλήθηκε να παρέμβει μέσα στο πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους σε:

● 10.453 παιδιά που δέχονταν βία.

● 194 παιδιά και 38 ενήλικες που είχαν εξαφανιστεί.

● 2.725 παιδιά που αντιμετώπιζαν αξεπέραστα από τις οικογένειές τους προβλήματα υγείας.

● 10.506 παιδιά με προβλήματα καθημερινή διαβίωσης.

Σύμφωνα, επίσης,  με τα στοιχεία, το Α’ εξάμηνο του 2021, καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά παιδιών σε κίνδυνο σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, στον άξονα της βίας σημειώθηκε αύξηση:

● 144% στις παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική τη διαχείριση της πανδημίας.

● 27,78% στις παρεμβάσεις πρόληψης σε γονείς/κηδεμόνες με θεματική τη σεξουαλική κακοποίηση.

● 41,29% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056, για παιδιά σε κίνδυνο. Ωστόσο, τα ποσοστά αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

● 41,38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για εφήβους.

● 1.000% στις κλήσεις από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

● 64% στον αριθμό των παιδιών από 0 έως 6 ετών για τα οποία πραγματοποιήθηκε  επιτόπια παρέμβαση.

● 81,69% για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται.

● 248,89% για παιδιών που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό.

● 25,53% στις επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο.

● 53,04% σε διαταραχές (αναπτυξιακές, προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής κ.λπ.).

Επίσης, στον άξονα των εξαφανίσεων σημειώθηκε αύξηση:

● 19,75% στις κλήσεις που διαχειριστήκαμε στη Γραμμή 116000.

● 12,96% στον αριθμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν.

● 52,00% στον αριθμό των ενηλίκων που εξαφανίστηκαν.

Σχετικά Άρθρα