ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν την ψυχική υγεία

09 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Η θερμότητα επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, τον κύριο νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση. Ως εκ τούτου, η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους και κόπωσης και σε μειωμένα επίπεδα ευτυχίας.

«Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη, η επίδραση δεν είναι μόνο στη σωματική ευεξία και τις λειτουργίες μας, αλλά και στην ευεξία και την ψυχική μας υγεία», δήλωσε η Jennifer Bahrman, PhD, ψυχολόγος στο UTHealth Houston. «Συνήθεις παρενέργειες της θερμότητας στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν ατονία, αλλαγές στα πρότυπα ύπνου (π.χ. αϋπνία), καθώς και αυξημένη ευερεθιστότητα, θυμό, άγχος, κατάθλιψη και στρες» πρόσθεσε.

Η θερμότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, εξήγησε η Bahrman. Συγκεκριμένα, μπορεί να βλάψει τη μνήμη εργασίας, τη συγκέντρωση, την προσοχή και τους χρόνους αντίδρασης. Τα κενά αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ικανότητα ενός ατόμου να φροντίζει αποτελεσματικά τον εαυτό του, να επιλύει προβλήματα, να εστιάζει, να κάνει σχέδια και να έχει σωστή κρίση.

«Ενώ η επίδραση της θερμότητας στη γνωστική λειτουργία υφίσταται σε όλα τα άτομα και τις ηλικιακές ομάδες, τα άτομα με άνοια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο που σχετίζεται με αυτή», δήλωσε η Bahrman. «Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου καθώς η ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα και να φροντίζουν τον εαυτό τους επηρεάζεται ήδη από τη νευρογνωστική τους έκπτωση και επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις της θερμότητας στη γνωστική λειτουργία».

«Ο τρόπος με τον οποίο τυχόν καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη διάθεση σχετίζεται πιθανότερα με την προσωπικότητα και τις προσωπικές προτιμήσεις παρά με την πραγματική θερμοκρασία», δήλωσε η Mayra Mendez, PhD, LMFT, ψυχοθεραπεύτρια και συντονιστής προγράμματος για διανοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο Providence Saint John’s Child and Family Development Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο προτιμά πιο χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να βιώσουν θετικά συναισθήματα κατά τις περιόδους του χρόνου που είναι πιο δροσερός ο καιρός, με αποτέλεσμα αισθήματα ευτυχίας και αυξημένη ενέργεια και όρεξη για ζωή, εξήγησε η Mendez.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που προτιμούν πιο δροσερό καιρό μπορεί να εμφανίσουν αυξημένες αρνητικές διαθέσεις όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μπορεί να βιώσουν αυξημένο άγχος επειδή δεν ανέχονται τις ζεστές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βιώσουν ευερεθιστότητα, δυσφορία και πιθανώς πόνο από την αυξημένη τάση του οργανισμού για οίδημα που σχετίζεται με τη θερμότητα, προσέθεσε η Mendez.

Τέλος, οι μελέτες δείχνουν ότι ο αυτοκτονικός ιδεασμός μειώνεται κατά τη διάρκεια μηνών με χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Σχετικά Άρθρα