ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως τα γονίδια επηρεάζουν τον ύπνο και αυτός την ψυχολογία

09 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Iyas Daghlas, M.D., από την Ιατρική Σχολή του Harvard, βασίστηκε στη μελέτη των γονιδίων 850.000 ατόμων από τις βάσεις δεδομένων της εταιρείας «23 and Me» και της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου για να εντοπίσει πώς οι παραλλαγές στα γονίδια επηρεάζουν το πότε κοιμόμαστε και ξυπνάμε. Στο εγχείρημα συμμετείχαν 85.000 άτομα που είχαν φορέσει φορητούς καταγραφείς ύπνου για 7 ημέρες και 250.000 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις προτιμήσεις ύπνου.

Πάνω από 340 γενετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων και το γονίδιο ρύθμισης του κιρκάδιου ρυθμού (βιολογικό ρολόι) PER2, επηρεάζουν τον ανθρώπινο χρονότυπο και εξηγούν συνολικά το 12-42% των συνηθειών μας αναφορικά με τον ύπνο. Πράγματι, αποδείχθηκε ότι τα γονίδια που καθορίζουν τους πρωινούς χρονότυπους μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες αποδίδουν όσοι σηκώνονται νωρίς επωφελούνται από τις θετικές συνέπειες που έχει το φως της ημέρας σε ορμόνες του οργανισμού ενώ άλλες αποδίδουν την κατάθλιψη στα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει κάποιος εξαιτίας του ιδιαίτερου βιολογικού του ρολογιού κόντρα στον κανόνα. «Ζούμε σε μια κοινωνία σχεδιασμένη για τους πρωινούς τύπους, με αποτέλεσμα τα νυχτοπούλια να νιώθουν συνεχώς ανίκανοι να ευθυγραμμιστούν με το κοινωνικό σύνολο», εξηγεί ο Δρ Daghlas, προσθέτοντας πως μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη θα μπορέσει να αποδείξει αν ο ύπνος νωρίς το βράδυ πράγματι μειώνει την κατάθλιψη.

Ωστόσο, για όποιον αποζητά μια αλλαγή στις συνήθεις ύπνου, η Δρ Vetter συστήνει να διατηρεί φωτεινές τις ημέρες και σκοτεινές τις νύχτες, περισσότερη σωματική δραστηριότητα και αποφυγή συσκευών που εκπέμπουν μπλε φως το βράδυ.

Σχετικά Άρθρα