ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η διαίσθηση με τον εγκέφαλο

26 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Η διαίσθηση δεν είναι απλώς μια ιδιαίτερη αίσθηση που διακατέχει μερικούς ανθρώπους. Αντίθετα, είναι κάτι που όλοι διαθέτουμε και μπορούμε να ενισχύσουμε ώστε να βελτιώσουμε  τη διαδικασία της καθημερινής λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με το Max Newlon, πρόεδρο της εταιρείας BrainCo, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει δύο διακριτούς τρόπους σκέψης: Αναλυτικό και διαισθητικό. Αναφέρονται συχνά ως σκέψη του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, αντίστοιχα, επειδή εκεί η έρευνα έχει δείξει ότι λαμβάνουν χώρα τα διαφορετικά είδη σκέψης, εξηγεί.

«Ανάλογα με την εργασία, διαφορετικά συστήματα σκέψης, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Η διαισθητική σκέψη δεξιού εγκεφάλου, χαρακτηρίζεται ως πιο προσανατολισμένη στο συναίσθημα, δημιουργική και με μεγαλύτερη εικόνα», προσέθεσε.

Ο Newlon μοιράστηκε το παράδειγμα κάποιου που αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι: «Ένα άτομο που ενεργεί διαισθητικά, θα επιβεβαιώσει την απόφασή του δηλώνοντας ότι του αρέσει η αίσθηση του χώρου, οραματιζόμενος τον εαυτό του να ζει εκεί και υποθέτοντας ότι η ευρύτερη οικογένειά του θα αισθάνεται σαν στο σπίτι της όταν το επισκεφτεί. Αντίθετα, κάποιος που αναλύει τα δεδομένα πριν αποφασίσει, θα επικεντρωθεί σε πράγματα όπως η ποιότητα των σχολείων, ο χρόνος και η απόσταση μετακίνησης προς τη δουλειά και η συνολική οικονομική συμφωνία».

«Η ικανότητα λήψης γρήγορων, διαισθητικών αποφάσεων, βασίζεται στη δημιουργία και την καλλιέργεια αυτοπεποίθησης», δήλωσε η Δρ Dehra Harris, βοηθός διευθύντρια εφαρμοσμένης έρευνας απόδοσης για το Toronto Blue Jays.

Η ανάπτυξη της εσωτερικής σου φωνής, σημείωσε η Harris, είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί δύο βήματα:

1. Μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας.

2. Συμμετέχετε σε μια τακτική διαδικασία προβληματισμού.

Ξεκινήστε με μια στιγμή ησυχίας και παρατηρήστε τις διαφορετικές φωνές στο κεφάλι σας, συμβούλεψε η Harris, επίσης πρώην επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

«Γενικά θα ακούσετε δύο φωνές. Η μία βασίζεται στον φόβο, συνδέεται με τις σκέψεις του αγώνα, ενώ η άλλη είναι πιο ήσυχη και πιστή στη φύση σας», εξήγησε. «Ο καλύτερος τρόπος για να τους αναγνωρίσετε είναι να παρατηρήσετε πώς σας κάνουν να νιώθετε. Η εσωτερική σας φωνή θα σας ηρεμεί πάντα, ακόμα και όταν πρέπει να ανταπεξέλθετε σε μεγάλες απαιτήσεις, ενώ η φωνή σας που βασίζεται στον φόβο θα αυξήσει την υπερβολή».

Δεύτερον, η Harris σημείωσε ότι το να ακούτε την εσωτερική σας φωνή δεν είναι ένα ιδανικό σύστημα. «Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να επανεξετάζουμε τη διαισθητική λήψη αποφάσεων, αλλά εάν κάποια από τα αποτελέσματα δεν ήταν επιτυχή, πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής. Θυμηθείτε ότι η διαίσθηση αντλείται από ένα ''πηγάδι'' συσσωρευμένης εμπειρίας και γνώσης».

Ο Αϊνστάιν σημείωσε κάποτε: «Η διαίσθηση δεν είναι παρά το αποτέλεσμα προηγούμενης πνευματικής εμπειρίας». Ο Newlon συμφώνησε,  προσθέτοντας ότι η διαίσθηση δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της αναγνώρισης προτύπων από τη συσσώρευση των εμπειριών σας, αλλά δυνητικά «από χιλιετίες εξέλιξης».



Σχετικά Άρθρα