ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε για τη νέα χρονιά

04 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Την Πρωτοχρονιά, πολλοί από εμάς θέτουμε στόχους για τον εαυτό μας για το νέο έτος. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους στόχους δεν επιτυγχάνονται ειδικά όταν αφορούν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Ακολουθούν τρόποι για να κάνετε πράξη τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς μέχρι το τέλος του έτους:

1. Θέστε μικρούς στόχους

Ο Joseph J. Luciani, κλινικός ψυχολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ συνιστά να ξεκινήσετε με μικρές νίκες. «Ρίξτε μια ματιά στις συνήθειες που σας κρατούν πίσω στη ζωή σας», προτείνει. «Βρείτε μια που να είναι απλή, όπως «Όταν τελειώσω το γεύμα, θα πλύνω το πιάτο μου». Κάντε μία συμφωνία με τον εαυτό σας ότι αυτό το πιάτο πρέπει να πλυθεί. Χωρίς ναι μεν ή αλλά!»

2. Θέστε δύσκολους αλλά ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους

«Μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας δίνοντας μια υπόσχεση που δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να χειριστείτε», λέει ο Luciani. «Αν, για παράδειγμα, δεν είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο 5 φορές την εβδομάδα, τότε μην το υποσχεθείτε στον εαυτό σας. Καλύτερα να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε παρά να αμφισβητήσετε τις ικανότητές σας».

3. Πάρτε σωστές αποφάσεις

Πάνω στον ενθουσιασμό σας να κάνετε μεγάλες αλλαγές που αλλάζουν τη ζωή σας, συχνά πέφτετε στην παγίδα της σκέψης ότι πρέπει να αγωνιστείτε για έναν συγκεκριμένο στόχο που μπορεί να μην είναι πραγματικά σημαντικός για εσάς. Αντίθετα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να επιτύχετε «στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας», λέει η Kristen M. Carpenter, επικεφαλής ψυχολόγος στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας στο OSU Wexner Medical Center.

4. Αναπτύξτε αυτογνωσία

Η κατανόηση του ποιοι είστε, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην πραγματοποίηση αλλαγών στην καθημερινότητάς σας. «Το να ζείτε χωρίς αυτογνωσία είναι σαν να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας τη νύχτα με σβηστά τα φώτα», λέει ο Luciani. «Τεχνικά, μπορείτε ακόμα να οδηγήσετε, αλλά τελικά θα συγκρουστείτε». Η καλλιέργεια κριτικής αυτογνωσίας, ωστόσο, «θα ρίξει φως στις καταστροφικές, αντανακλαστικές συνήθειες και τη σκέψη σας και σε οποιαδήποτε αυτοκαταστροφικά παιχνίδια που παίζει το μυαλό σας».

5. Μην τα παρατάτε

Τέλος, είναι σημαντικό να επιμείνετε στην επίτευξη των στόχων σας. Για παράδειγμα, αν έχετε αποφασίσει να ασκείστε 3 φορές την εβδομάδα αλλά καταλήξετε να παραλείψετε 1 εβδομάδα ή περισσότερες, πολλοί άνθρωποι θεωρούν την υπόθεση λήξασα, ο στόχος δεν επετεύχθη, οπότε αποχωρούν. Όμως, αν το κάνετε αυτό, χάνετε την ευρύτερη εικόνα. «Η αλλαγή είναι μια διαδικασία, όχι ένα αποτέλεσμα», εξηγεί η Carpenter.

Για να παραμείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας, ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο που θα σας υποστηρίξει και θα σας δίνει περαιτέρω κίνητρο.

Σχετικά Άρθρα