ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να είμαστε ουσιαστικά «παρόντες» για τους αγαπημένους μας αυτές τις γιορτές

20 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Στη δίνη των προετοιμασιών και των εκδηλώσεων που συνοδεύουν την εορταστική περίοδο, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να ελαττώσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας, είναι να είμαστε παρόντες στη ζωή τους. Πάνω και πέρα από το να χαρίζουμε υλικά αγαθά, με το να είμαστε εκεί για τους αγαπημένους σας, θα καλλιεργήσει υγιέστερες σχέσεις κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι τους εκτιμάμε. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το να είμαστε παρόντες είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην ...πράξη.

Ο ψυχολόγος Kirk Brown είπε ότι τα γιορτινά πάρτι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, εξαιτίας της φύσης τους, μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Μπορεί να ανησυχείτε μήπως οι συζητήσεις με συγγενείς που σπάνια συναντάτε καταλήξουν σε τσακωμούς. Ο Brown συμβούλεψε να συμμετάσχετε σε αυτές τις συναθροίσεις με μια απλή στρατηγική: Κάντε ερωτήσεις στους άλλους για τον εαυτό τους.

«Προσεγγίστε τις συζητήσεις ανθρωπολογικά… προσπαθήστε να δείτε τι μπορείτε πραγματικά να μάθετε για τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν», είπε. «Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια ατμόσφαιρα που θα σας κάνει να νιώσετε πιο ήρεμοι, επειδή θα αισθάνεστε πιο σίγουροι κατευθύνοντας τη συζήτηση».

Προκειμένου να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους αγαπημένους σας, ο Brown πρότεινε τη χρήση μιας τεχνικής συνέντευξης που εστιάζει στο να κάνετε στο συνομιλητή σας ερωτήσεις που να περιλαμβάνουν το «γιατί» και το «πώς» που αποκαλύπτουν τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις και τα ενδιαφέροντά του.

Συνέστησε επίσης να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά από το οπτικό σας πεδίο όταν αλληλεπιδράτε με άλλους για να αποφύγετε να διασπάσετε την προσοχή σας και να στείλετε ένα μήνυμα στους γύρω σας ότι δεν είστε εκεί στο 100%.











Σχετικά Άρθρα