ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να διαχειριστούμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας τα Χριστούγεννα

24 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Ένα από τα πράγματα που μάς έρχονται στο νου με τη λέξη «Χριστούγεννα» εκτός από κάλαντα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι η εικόνα του οικογενειακού γιορτινού τραπεζιού, όπου έχουμε την ευκαιρία να πιούμε ένα ποτήρι κρασί παραπάνω με τη μαμά μας, βλέποντας την να διαμαρτύρεται για την ενδυμασία του πατέρα μας... Η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου γίνεται πιο μαγική από τον έντονο αέρα του υπερφυσικού που καλλιεργείται με ιπτάμενους ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρο, με τον Άγιο Βασίλη να εισβάλλει μαγικά στο σπίτι και κυρίως στις σκέψεις των παιδιών αφήνοντας τους το δώρο που ευχήθηκαν.

Μας λέει η κ. Αρετή Βεργούλη, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια:

"Φέτος όμως είναι μια χρονιά που  αυτός ο έντονος αέρας του υπερφυσικού και της ανατριχίλας που συχνά φέρνουν  μαζί τους, συνοδεύεται και από την απειλή ενός άγνωστου εχθρού, της COVID -19,  που και αυτός μαγικά κινείται στον αέρα μεταφέροντας όμως την απειλή και τον θάνατο.

Αν υπήρχε ποτέ μια χρονιά που οι άνθρωποι θα ήταν ακόμη πιο πιστοί στην τήρηση των οικογενειακών παραδόσεων, ως μια ευκαιρία επιστροφής στην κανονικότητα, αυτή θα ήταν σίγουρα το 2020. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Wexner στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικάνων σκοπεύουν να διοργανώσουν για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές  συγκέντρωση με περισσότερα από 10 άτομα, παρά τους κινδύνους της πανδημίας για τους ίδιους, την οικογένεια τους, τους επισκέπτες και τον ευρύτερο κύκλο τους. Ωστόσο, πολλοί άλλοι επιλέγουν για τη φετινή χρονιά να μην επιστρέψουν στα πατρικά σπίτια ή να διοργανώσουν συγκεντρώσεις αλλά να γιορτάσουν «οικογενειακά».  

Πως όμως μπορούμε να χειριστούμε τις συνομιλίες με τους συγγενείς μας, προκειμένου  να τους πείσουμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε αλλιώτικα ή και ότι πρέπει να αναβάλουν σχέδια για πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια και μαζώξεις;

Πρώτα απ΄όλα είναι χρήσιμο η κουβέντα αυτή, να μην αναβληθεί για αργότερα και να γίνει όσο το δυνατό συντομότερο , προκειμένου να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με καταστάσεις του στυλ «μα εγώ έχω ήδη ψωνίσει ένα σωρό πράγματα, τι θα τα κάνω όλα αυτά;» καθώς επίσης θα δώσετε το χρόνο στα μέλη της οικογένειας σας να επεξεργαστούν τις αποφάσεις σας, να σκεφτούν τις συνέπειες μια συγκέντρωσης. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη για την εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια και πρέπει να τους δοθεί χρόνος για να μπορέσουν να τους πάρουμε με το μέρος μας .

Η συζήτηση αυτή είναι καλό να γίνει «πρόσωπο με πρόσωπο»- καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να εκφράσετε την θέση σας, να δείτε τα λόγια σας πως αποτυπώνονται στα πρόσωπα των αγαπημένων σας και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση και ενσυναίσθηση- απλά κρατήστε την κουβέντα σας σε συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης  και  όχι με φυσική παρουσία.

Μιλήστε για το πως  αισθάνεστε και διατυπώστε τη θέση σας καθώς και εκφράστε τις ανησυχίες σας ιδιαίτερα για τα μέλη της οικογένειας που είναι μεγαλύτερα, εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους φέτος δεν μπορούν να γίνουν όπως παλαιότερα : «Δεν νιώθω άνετα, δεν θέλω να ανησυχώ για εσένα αλλά και για τους υπόλοιπους της οικογένειας».

Αν κάποιους τους δυσκολεύει ο πιο πάνω τρόπος τότε μπορείτε να γράψετε ένα μήνυμα, email εξηγώντας.

Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί, ούτε είναι χρήσιμο να παραθέτετε στοιχεία, στατιστικά γραφήματα επειδή τότε οδηγείτε την κουβέντα για το ποια είναι η πραγματικότητα και επιχειρήματα αμφισβήτησής της.

Εάν κάποια μέλη της οικογένειας δεν συμφωνούν γιατί η οικογενειακή μάζωξη πρέπει να αναβληθεί τότε προσπαθήστε να καταλάβετε τι πραγματικά θέλουν να σας πουν οι συγγενείς αυτοί. Τι έχουν ανάγκη. Για ποιο λόγο ο αδελφός/μάνα κλπ. θέλει  να γίνει η συγκέντρωση. Τι είναι σημαντικό γι' αυτόν;

Υιοθετώντας τη στάση του «περίεργου» εξασφαλίζετε ότι δίνετε τη δυνατότητα στον απέναντι σας να αισθανθεί ότι τον ακούτε και ότι προσπαθείτε να τον κατανοήσετε καθώς επίσης ότι μπορεί να μάθετε πράγματα, να πάρετε πληροφορίες που να σας βοηθήσουν πως θα ανακατασκευάσετε τους τρόπους για να γιορτάσετε φέτος. Η ενσυναίσθηση είναι βασικό συστατικό για να μπορέσετε να βρείτε μια λύση.

Τα Χριστούγεννα είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές  και μέσω των τελετουργικών, όπως είναι τα οικογενειακά γεύματα θυμόμαστε περισσότερο ποιοι είμαστε ως οικογένεια και συνδέονται οι γενεές. Συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης είναι απολύτως φυσικά ειδικά σε μια χρονιά που η αβεβαιότητα, οι θυσίες  και απώλειες την έχουν στιγματίσει. Είναι χρήσιμο να διαβεβαιώσετε τους συγγενείς σας ότι η μη παρουσία σας σε παραδοσιακά γεύματα και γιορτές εορτασμού δεν αφορά προσωπικά αυτούς, ότι θα θέλατε να είστε εκεί και ότι πιστεύετε ότι θα υπάρξουν άλλες τέτοιες συγκεντρώσεις μόλις περάσει η πανδημία.

Προσπαθήστε επίσης  να βρείτε τρόπους για να μπορέστε να μοιραστείτε και να αναδημιουργήσετε στοιχεία της εμπειρίας των γιορτών αυτών. Μαγειρέψτε το αγαπημένο φαγητό της θείας σας, αγοράστε το τσίπουρο που αρέσει στον αδελφό σας και παραδώστε τα στα σπίτια τους χωρίς να έρθετε σε επαφή φυσικά αλλά μέσω του διαδικτύου.  

Ανοίξτε την κάμερα του zoom, skype και χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για να βρεθείτε με τους αγαπημένους σας, να παίξετε παιχνίδια, να πιείτε ποτά  ή και να φτιάξετε όλοι μαζί μελομακάρονα και βασιλόπιτα με τη «αξεπέραστη συνταγή της γιαγιάς».

Ας προσαρμοστούμε φέτος στις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία προκειμένου να μην ζήσουμε  την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς που ενώ είναι έξοχη σε κάποια σημεία γίνεται τρομαχτική με τα φαντάσματα  να σπέρνουν τον πανικό και στην περίπτωση μας τον θάνατο. Ας  αρκεστούμε στο κλασσικό έργο του Ντίκενς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ή του σινεμά και ας μην δοκιμάσουμε φέτος  να αναμετρηθούμε με το υπερφυσικό και το αίσθημα του δέους απέναντι στον άγνωστο και τον θάνατο".

Καλά Χριστούγεννα!


Σχετικά Άρθρα