ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να αποφύγουμε το άγχος και τον φόβο αυτές τις γιορτές

06 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Άγχος, φόβος, προβλήματα, μοναξιά, οικονομικές δυσκολίες και ένα σωρό άλλα αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις χαρακτηρίζουν αυτήν την εορταστική περίοδο. Αλλά όπως σε όλες τις δυσκολίες σε αυτήν την ζωή, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσουμε λίγες ημέρες πιο καλά ώστε να "γεμίσουν οι μπαταρίες" μας! 

Τα Χριστούγεννα συνηθίζεται να είμαστε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με συγγενείς και φίλους, να κάνουμε πάρτι, να πηγαίνουμε ταξίδια, να κάνουμε βόλτες στα στολισμένα μαγαζιά, να πηγαίνουμε εκκλησία και να αγοράζουμε δώρα...  Φέτος, τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό!

Η κατάσταση αυτή όμως δεν είναι κάτι που θα διαρκέσει για πάντα και δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να μας ρίξει το ηθικό και να μας καταστρέψει την πιο εορταστική περίοδο του έτους! 

Αν δεν μπορούμε να οργανώσουμε τραπέζι για 20 άτομα, ας οργανώσουμε ένα ωραίο δείπνο για 2 ή 4 κοντινούς συγγενείς μας. Ας βάλουμε τα καλά μας ρούχα, ας στολίσουμε όπως πάντα το σπίτι μας, ας μαγειρέψουμε τα αγαπημένα εδέσματα όλων κι ας ανάψουμε τα λαμπάκια στο δέντρο... 

Όπως οι περισσότερες γιορτές του 2020 έτσι και τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε και να πορευτούμε με αυτό. Να βρούμε κάποια θετικά στοιχεία με το ...ζόρι και να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να χαρεί.  

Άλλωστε ποια είναι η ουσία των γιορτών; Τα ρεβεγιόν και τα ακριβά δώρα; Όχι βέβαια. Η ουσία είναι να κάνουμε τον εσωτερικό απολογισμό μας, να έρθουμε ψυχολογικά πιο κοντά στους ανθρώπους που το αξίζουν, να αφήσουμε τον Θεάνθρωπο να γεννηθεί μέσα μας.

Η ακύρωση ενός μεγάλου, πολυπληθούς πάρτι δεν πρέπει να μας λυπεί. Ας φάμε φέτος με αυτόν ή αυτούς που αποτελούν τη άμεση οικογένεια. Κι αν δεν μπορούμε να βρεθούμε ούτε με αυτούς, ας φάμε με έναν άνθρωπο που είναι κι αυτός μόνος και ζει δίπλα μας ή είναι συνεργάτης μας.

Αν μείνουμε εντελώς μόνοι, ας επενδύσουμε τις ημέρες των γιορτών στην ευεξία και την ομορφιά μας. Ας κάνουμε ωραία πράγματα στο σπίτι μας, ας φροντίσουμε το σώμα και το πρόσωπό μας, ας ακούσουμε ωραίες μουσικές, ας δούμε εορταστικές ταινίες, ας μαγειρέψουμε ένα δύσκολο φαγητό που δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ, ας περπατήσουμε, ας σκεφτούμε, ας διαβάσουμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο...

Μία λύση είναι επίσης να δημιουργήσουμε με την οικογένεια και τους φίλους νέες παραδόσεις... Μια ομαδική συνομιλία μέσω διαδικτύου, το πλέξιμο ενός κασκόλ και η ανταλλαγή μικρών, συμβολικών δώρων είναι μερικές ιδέες.

Πάντως ας μην αφήσουμε το στρες και την στεναχώρια να μας "κερδίσουν". Εμείς αποφασίζουμε τελικά τι θα συμβεί μέσα μας και μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να επέμβουμε με πείσμα και πίστη ώστε να αποφύγουμε τις μαύρες σκέψεις. 

Ας φυλάξουμε τις ιδέες, τα σχέδια, τις επιθυμίες και τα όποια χρήματα έχουμε για του χρόνου τα Χριστούγεννα. Μπορούν να μας πάρουν τα πάντα αλλά όχι τα όνειρά μας!


Σχετικά Άρθρα