ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν ο συνομιλητής μας είναι ειλικρινής

27 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Είναι όλοι ειλικρινείς μαζί μας; Ή συχνά μας λένε ψέματα; Και πώς μπορούμε να το καταλάβουμε; Τρεις ειδικοί μιλούν στο The Guardian, βοηθώντας μας να ανιχνεύσουμε τα ψεύδη των συνομιλητών μας.

Αρχικά, οι εκφράσεις και η γλώσσα του σώματός μας μπορεί να μας προδώσει πολύ εύκολα. «Αυτό που κάνει το ανθρώπινο σώμα – και το κάνει εξαιρετικά – είναι να εκφράζει την ψυχολογική δυσφορία σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Joe Navarro, ο συγγραφέας του What Every Body Is Saying, ο οποίος μοιράστηκε πληροφορίες για μη λεκτικά στοιχεία και αφηγήσεις που προέρχονται από την καριέρα του ως πράκτορας του FBI. «Ο Βασιλιάς Κάρολος – παίζει πάντα με τα μανικετόκουμπα του. Έτσι αντιμετωπίζει το κοινωνικό άγχος. Ο πρίγκιπας Χάρι – κουμπώνει πάντα το κουμπί που είναι ήδη κουμπωμένο».

Ο Navarro θυμάται μία έρευνα για έναν δραπέτη, όταν ήταν ακόμη στο FBI. Παίρνοντας συνέντευξη από τη μητέρα ενός άνδρα, ρώτησε αν είχε δει τον γιο της. Εκείνη είπε όχι και ήταν ξεκάθαρα νευρική, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να συνδεθεί αυτό το άγχος της με την απάντηση που θα δινόταν στο έγκλημα. Θα μπορούσε να έλεγε την αλήθεια και απλά να την ταράζει η εμφάνιση δύο πρακτόρων του FBI στο κατώφλι της.

Έτσι, ο ερευνητής τη ρώτησε αν ήταν πιθανό ο γιος της να μπήκε κρυφά στο σπίτι ενώ εκείνη ήταν στη δουλειά. «Εκείνη είπε: «Όχι, αυτό είναι αδύνατον», δείχνοντας μια νευρικότητα. «Αλλά δεν υπήρχε λόγος για να είναι νευρική, σωστά; Το μόνο που είχε να πει ήταν: «Δεν ξέρω». Φυσικά, ο άντρας βρισκόταν στο σπίτι.

«Χρησιμοποιούμε εντελώς διαφορετική γλώσσα όταν λέμε ψέματα», λέει η Gabrielle Stewart, συνταξιούχος ερευνήτρια ασφαλίσεων. «Ένα πραγματικά δημοφιλές παράδειγμα είναι ο Πρόεδρος Νίξον. Τον ρώτησαν ευθέως: «Γνωρίζατε για τον Γουότεργκεϊτ;» και η απάντησή του ήταν: «Ο πρόεδρος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο».

Στις επόμενες συζητήσεις σας, λοιπόν, προσπαθήστε να είστε πιο παρατηρητικοί ως προς τη γλώσσα του σώματος και το λεξιλόγιο του συνομιλητή σας, για να διαπιστώσετε εάν η ειλικρίνεια αποτελεί στοιχείο της κουβέντας που διεξάγετε.

Σχετικά Άρθρα