ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η κακή διάθεση τους χειμερινούς μήνες;

02 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Οι χειμερινές διακοπές παρουσιάζονται ως περίοδος γιορτής, αγάπης και ευγνωμοσύνης και συνοδεύονται από μια σιωπηρή προσδοκία: να είμαστε ευτυχισμένοι. Ωστόσο, αυτή η εορταστική περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, κατάθλιψη και άγχος. Σύμφωνα με το Psychology Today, μια σειρά από παράγοντες και συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για μερικούς, το να αισθάνονται θλίψη μπορεί να είναι ενδεικτικό της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD). Για άλλους, μπορεί να σηματοδοτεί άλλες μορφές κλινικής κατάθλιψης.

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD)

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι μια αναγνωρισμένη κλινική διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση, πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως, επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς που σχετίζονται με την ανάπαυση και την ανάκαμψη. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τη διάθεση και σχετίζονται με διάφορα συμπτώματα κατάθλιψης. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει αφιερωθεί στην κατανόηση και τη θεραπεία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Στόχος σας πρέπει να είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον λίγο ήλιο που είναι διαθέσιμος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμη, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες, το Εθνικά Συστήματα Υγείας παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης των συμπτωμάτων SAD, ενώ προσφέρει επίσης μια σειρά από θεραπείες.

Κλινική κατάθλιψη ή «συνηθισμένη θλίψη»;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κακός καιρός, οι οικογενειακές εντάσεις και η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, μπορούν να εντείνουν το βάθος των καθημερινών μας συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μερικούς σε εσφαλμένη διάγνωση παροδικών εμπειριών κακής διάθεσης ως κατάθλιψη. Αυτό είναι προβληματικό, καθώς η αυξανόμενη τάση αναζήτησης πληροφοριών ψυχικής υγείας στο διαδίκτυο, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες αυτοδιαγνώσεις. Πολλές ακαδημαϊκές έρευνες έχουν εξετάσει τις διαφορές μεταξύ της συνηθισμένης θλίψης και της κλινικής κατάθλιψης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την κοινοποίησή τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Οι κίνδυνοι της αυτοδιάγνωσης γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, ειδικά όσον αφορά την ψυχική υγεία. Όταν ψάχνετε στο διαδίκτυο για το πώς να προσεγγίσετε το πώς αισθάνεστε, η πρόσβαση σε ανεξάντλητες, αντικρουόμενες πληροφορίες αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων σας. 

Είναι πιθανό να κάνετε τελείως λάθος όταν κάνετε αυτοδιάγνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας, ειδικά εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά. Όταν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία, η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική για να διασφαλιστεί η ασφαλής και σωστή αξιολόγηση της κατάστασής σας.

Σχετικά Άρθρα