ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς κάποιοι «κρύβουν» την κατάθλιψή τους

06 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η κατάθλιψη μαστίζει τους ανθρώπους των δυτικών κοινωνιών χωρίς διακρίσεις σε φύλο, ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία, μορφωτικό επίπεδο και οικονομική κατάσταση... Αλλά ενώ κάποιοι φαίνονται από την όψη και τις κινήσεις τους ότι υποφέρουν, κάποιοι άλλοι «κρύβουν» με επιμέλεια τον πόνο πίσω από το χαμόγελό τους...

Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από όσο πιστεύουμε οι μη ειδικοί, καθώς ένας άνθρωπος που νοσεί αβοήθητος επί σειρά μηνών ή ακόμα και ετών, μπορεί να χάσει τελικά τη δυνατότητα να ιαθεί κάποτε ή να οδηγηθεί σε πράξεις απελπισίας. Μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να μάς βάζουν σε υποψία για τον εαυτό μας ή για ανθρώπους γύρω μας είναι:

- Το να μην αντλούμε πραγματική χαρά από πουθενά. Να μην νιώθουμε ποτέ ικανοποιημένοι, ακόμα κι όταν κάτι ευχάριστο μάς συμβαίνει.

- Να βλέπουμε πάντα την αρνητική πλευρά της ζωής και των ανθρώπων. Όχι να είμαστε απλά απαισιόδοξοι, αλλά αρνητικοί με όλους και όλα.

- Να παρακολουθούμε τη ζωή μας σαν ταινία στην οποία δεν συμμετέχουμε. Όλα να γίνονται ως ρουτίνα, χωρίς καμία σύνδεση και ψυχολογική συμμετοχή.

- Να έχουμε θλιμμένο βλέμμα ακόμα κι όταν γελάμε. Και να γελάμε σχεδόν υστερικά ακόμα και με αστεία που δεν είναι πολύ πετυχημένα, μόνο και μόνο από κεκτημένη ταχύτητα ώστε να έχουμε εικόνα χαρούμενου και υγιούς ανθρώπου.

- Να μην κάνουμε κανένα σχέδιο για το μέλλον και να μην υπάρχει καμία διασκέδαση και κανένα όνειρο που να μάς ενεργοποιεί σε δράσεις για να το κατακτήσουμε.

- Να έχουμε διαταραχές ύπνου, διατροφής και εξαρτήσεων: Δηλαδή να τρώμε υπερβολικά ή ακατάστατα ή καθόλου. Να καπνίζουμε και να πίνουμε υπερβολικά. Να μην κοιμόμαστε παρά ελάχιστα ή να κοιμόμαστε υπερβολικά πολλές ώρες.

Αν όλα αυτά ή πολλά από αυτά αφορούν ανθρώπους γύρω σας ή τον εαυτό σας, μην κρύβεστε άλλο πίσω από το ...χαμόγελο. Αναζητήστε βοήθεια ψυχολόγου που μπορεί να σάς δώσει πίσω την καλή διάθεση και τη ζωή σας!

Σχετικά Άρθρα