ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρέασε η πανδημία την ικανότητα λήψης αποφάσεων

30 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας, η ανάγκη λήψης τόσων πολλών αποφάσεων ταυτόχρονα, ειδικά κάτω από στρεσογόνες συνθήκες, μπορεί να έχει οδηγήσει αρκετούς σε ψυχολογική κόπωση. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, αυτό μπορεί να καταστήσει τη λήψη αποφάσεων ιδιαίτερα δύσκολη μελλοντικά.

«Κατά μέσο όρο λαμβάνουμε περισσότερες από 35.000 αποφάσεις την ημέρα», δήλωσε ο Ken Yeager, PhD , διευθυντής του Προγράμματος Stress, Trauma and Resilience (STAR) στο τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας στο The Ohio State University Wexner Medical Center. «Μερικές αποφάσεις απαιτούν ελάχιστη προσοχή όπως τι θα φορέσετε σήμερα ή τι θα φάτε για μεσημεριανό. Άλλες είναι πολύ πιο περίπλοκες και έχουν μεγαλύτερο βάρος ως προς τον αντίκτυπό τους».

Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και μερικές από τις πιο ασήμαντες αποφάσεις είχαν συχνά τεράστιο βάρος. «Στην αρχή της πανδημίας οι καθημερινές αποφάσεις φαινόταν πολύ σημαντικές», είπε ο Yeager.

Καθώς η πανδημία προχωρούσε, οι περισσότεροι άνθρωποι έγιναν πιο άνετοι με ορισμένες αποφάσεις αλλά λιγότερο άνετοι με άλλες.

«Για παράδειγμα, κάνουμε το εμβόλιο ή την αναμνηστική δόση; Είναι ασφαλές να ταξιδέψουμε; Να ακυρώσουμε τις διακοπές μας ή το πάρτι γάμου ή αποφοίτησης; Για πολλούς, αυτές οι αποφάσεις ήταν άκρως σημαντικές», εξήγησε ο Yeager.

Για πολλούς, το αποτέλεσμα μιας τόσο αγχωτικής διαδικασίας ήταν η εξάντληση. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί αυτή η ακραία κόπωση είναι να δυσκολεύεστε τώρα πια να πάρετε ακόμη και απλές αποφάσεις...

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 32% των Αμερικανών είχε πρόβλημα ακόμη και με τη λήψη βασικών αποφάσεων, όπως τι να φορέσουν ή τι να φάνε λόγω του στρες που προκαλείται από την COVID-19. Το αίσθημα κόπωσης ή ακόμα και εξάντλησης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι τα κύρια σημάδια της κόπωσης.

«Όταν ο εγκέφαλος και το σώμα σας κουράζονται από τη λήψη πολλαπλών σημαντικών αποφάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, μερικές φορές χρειάζεται χρόνο για να αποσυμπιεστούν», δήλωσε η Παρασκευή Νούλας, Ψυχολόγος στο NYU Langone Health. «Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν θέλουμε να αποφασίσουμε τίποτα πια» συμπληρώνει.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την κόπωση στη λήψη αποφάσεων ως απογοήτευση, θυμό, άγχος ή κατάθλιψη. Τα άτομα που αισθάνονται εξαντλημένα συναισθηματικά μπορεί επίσης να βιώσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

«Μπορεί να αποσυνδεθούν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ίσως να είναι λιγότερο παραγωγικοί ή να ασχολούνται λιγότερο με το σχολείο και τη δουλειά», είπε η Νούλας και συμπλήρωσε: «Μπορεί να παραμελήσουν μικρές και μεγάλες εργασίες, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό, καθώς αυτές συσσωρεύονται». Τέλος, ενδέχεται να εμφανιστούν ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκέφαλοι, σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα λήθαργου.


Σχετικά Άρθρα