ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψυχικά τραύματα θα μας αφήσει η περιπέτεια με την πανδημία

26 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε 90 μελέτες για να κάνει τις προβλέψεις της αναφορικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος που δίνει η ανθρωπότητα για να νικήσει την πανδημία. «Ακόμη και εκείνοι που δεν θα έχουν μολυνθεί από τον ιό, θα φέρουν κοινωνικά και ψυχολογικά τραύματα…» λένε οι ερευνητές.

Και όπως τονίζουν «η ανισότητα των δύο φύλων θα μπορούσε να ενισχυθεί λόγω του lockdown, όπως επίσης και η κοινωνία να γίνει πιο συντηρητική. Η συνεχιζόμενη πανδημία είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα». Μάλιστα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστών των γεννήσεων, οι άνθρωποι θα μείνουν ανύπαντροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι γυναίκες θα ενισχύουν την σεξουαλικότητά τους , σύμφωνα με ειδικούς.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η έρευνα έδειξε ότι, οι προγραμματισμένες εγκυμοσύνες θα μειωθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης δημόσιας υγείας, καθώς οι άνθρωποι θα αναβάλλουν το γάμο και τα παιδιά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του πληθυσμού ορισμένων εθνών. Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία επηρεάζοντας τον χώρο εργασίας αλλά και τις μονάδες στήριξης των ηλικιωμένων.

Επιπλέον, η άνιση κατανομή της οικιακής εργασίας που επιφέρει η «καραντίνα», θα μπορούσε να ενισχύσει την ανισότητα των δύο φύλων προάγοντας περισσότερο τον κοινωνικό συντηρητισμό. «Οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες του COVID-19 θα είναι αρκετά μακροχρόνιες», επισημαίνει η συντάκτης της μελέτης και ψυχολόγος Μάρτι Χέιζελτον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Eν μέσω lockdown, για παράδειγμα, όσοι γνωρίστηκαν μέσω των social media και επικοινωνούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης για να ανταλλάξουν απόψεις και να δουν εάν ταιριάζουν, θα μπορούσαν να απογοητευτούν όταν τελικά συναντηθούν στον έξω κόσμο». «Έχει ένα ζευγάρι χημεία; Δεν μπορείς να το δεις μέσω Zoom», προσθέτει η Αμερικανίδα καθηγήτρια.


Σχετικά Άρθρα