ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώιμη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάϊμερ μέσω των ματιών

22 Φεβρουαρίου 2021, 16:00

images

Η Νόσος Αλτσχάιμερ φθείρει τον εγκέφαλο ακόμη και δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, δηλαδή της γνωστικής εξασθένισης. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Σαν Ντιέγκο που δημοσίευσαν εργασία τους στο Neurobiology of Aging, η εξέταση της ίριδας του ματιού μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μέτρηση του πόσο γρήγορα διαστέλλεται η ίριδα του ματιού την ώρα που πραγματοποιούν γνωστικά τεστ ενδέχεται να αποτελεί μία οικονομική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την παρακολούθηση ατόμων με αυξημένο γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ, πριν ξεκινήσει η γνωστική φθορά σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη εστιάζει στην αντίδραση της ίριδας που καθοδηγείται από τον υπομέλαντα τόπο – έναν πυρήνα αρκετών χιλιάδων νευρώνων του εγκεφάλου που αποτελεί την κύρια περιοχή του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη και σχετίζεται με τη ρύθμιση της διέγερσης και της γνωστικής λειτουργίας. Η πρωτεΐνη Ταυ αποτελεί πρώιμο βιοδείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εν λόγω περιοχή του εγκεφάλου. Επιπλέον συσχετίζεται περισσότερο με τη γνωστική λειτουργία συγκριτικά με το β-αμυλοειδές.

Οι ερευνητές ανέφεραν σε προηγούμενη έρευνά τους ότι οι ενήλικες με ήπια γνωστική βλάβη, παρουσίασαν μεγαλύτερη διαστολή της ίριδας και γνωστική προσπάθεια συγκριτικά με υγιή άτομα, ακόμα και αν τα μέλη αμφότερων των ομάδων είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Στην τελευταία δημοσίευση, οι επιστήμονες συσχετίζουν την ιριδική διαστολή με επικίνδυνα για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ γονίδια.

«Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η μέτρηση της αντίδρασης της ίριδας κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων θα μπορούσαν να αποτελέσει εξέταση απεικόνισης για τον εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. William S. Kremen.

Σχετικά Άρθρα