ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύουμε παιδιά και νέους από την κατάθλιψη

09 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας, ενώ οι αυτοκτονίες ήταν η τέταρτη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15-29 ετών το 2019. 

Το σχολείο και η οικογένεια θεωρούνται βασικοί πυλώνες κοινωνικοποίησης και ψυχικής υγείας του νέου ανθρώπου καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, στο μυαλό, στις διαπροσωπικές σχέσεις ειδικά κατά την εφηβεία, περιπλέκουν όμως τα πράγματα... 

Ο έγκαιρος εντοπισμός των παιδιών που έχουν τάση για κατάθλιψη και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε πρώιμο στάδιο, ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση αλλά σε αυτές περιλαμβάνεται συνήθως η ατομική ψυχοθεραπεία παιδιού και εφήβου, η θεραπεία οικογένειας, και οι ομάδες παρεμβάσεις παιδιών, εφήβων και των γονέων τους. 

Σημαντικές θεωρούνται επίσης βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, στην εκπαίδευση και στην αυτοφροντίδα του παιδιού και του εφήβου με ορθές γονεϊκές πρακτικές οι οποίες μερικές φορές δεν είναι αυτές που έχει ανάγκη ένα ευαίσθητο παιδί.

ΠΗΓΗ

World Health Organization (2021).


Σχετικά Άρθρα