ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή σε αυτά που μας σπρώχνουν στην κατάθλιψη με ύπουλο τρόπο

09 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

images

Αν τρώτε μόνο φαγητά με πρωτεΐνες, αν τρώτε πολλά γλυκά, αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα κι αν δεν γυμνάζεστε, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες στερούνται υδατανθράκων, που αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου και συνδέονται με την σεροτονίνη, γνωστή ως η «ορμόνη της ευχαρίστησης». Όταν μια δίαιτα είναι φτωχή σε υδατάνθρακες, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί άμεσα η ψυχική διάθεση.

Επίσης η υπερκατανάλωση γλυκών είναι στον αντίποδα της έλλειψης υδατανθράκων και μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και πνευματική κούραση και εκνευρισμό. Τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ., γλυκά, άσπρο ψωμί, αρτοσκευάσματα) οδηγούν σε γρήγορη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και σε άμεση τόνωση της ενεργητικότητας. Ωστόσο στη συνεχεία το σάκχαρο μειώνεται εξίσου απότομα. Επομένως η όποια ευεξία είναι παροδική και με περιορισμένη διάρκεια.

Και η καθιστική ζωή παίζει τον δικό της αρνητικό ρόλο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση σχετίζεται με την αυξημένη έκκριση της σεροτονίνης, καθώς και των ενδορφινών, που και αυτές συνδέονται με την αίσθηση ευχαρίστησης. Ειδικότερα το τρέξιμο έχει φανεί ότι έχει ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση.

Τέλος, η δυσκοιλιότητα συσχετίζεται με την κατάθλιψη καθώς και από οργανικής άποψης θεωρείται ότι η μη ομαλή κινητικότητα του εντέρου σχετίζεται με την αυξημένη κυκλοφορία τοξινών στο αίμα η οποία επηρεάζει την βιοχημική ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δυσκοιλιότητα αποτελεί και ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.


Σχετικά Άρθρα