ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόοδος στην ανάπτυξη εξετάσεων αίματος για ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές

10 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Ερευνητές σε μια μελέτη του Johns Hopkins Children's Center, η οποία χρησιμοποίησε γενετικό υλικό από αίμα και εγκεφαλικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, υποστηρίζουν ότι έχουν σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη μίας εξέτασης αίματος για τον εντοπισμό αλλαγών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με ασθένειες που συνδέονται ειδικά με την επιλόχειο κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Molecular Psychiatry, επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό του mRNA που προέρχεται από εγκεφαλικά κύτταρα στο αίμα που κυκλοφορούν εκτός εγκεφάλου. Αυτά τα εξωκυτταρικά κυστίδια αίματος φέρουν γενετικό υλικό, επιτρέποντας στους ερευνητές να ανιχνεύσουν αλλαγές που σχετίζονται με ασθένειες στη γονιδιακή δραστηριότητα μέσα στον εγκέφαλο.

Τα εξωκυτταρικά κυστίδια (EVs), τα οποία περιέχουν γενετικό υλικό και είναι απαραίτητα για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, αγγελιοφόρο RNA (mRNA), απελευθερώνονται από κάθε ιστό του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

"Ανιχνεύσαμε EVs ειδικά στον πλακούντα μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όχι μετά τον τοκετό. Αυτό ήταν μια απόδειξη της ιδέας, ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε EVs που προέρχονται από έναν συγκεκριμένο ιστό ή όργανο", εξηγεί ο Sarven Sabunciyan, Ph.D. επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας.

Ο Sabunciyan και η ομάδα του, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να συλλεχθούν βιολογικές πληροφορίες για φυσιολογικά απρόσιτους ιστούς, όπως ο πλακούντας και ο εγκέφαλος, εξετάζοντας τα EV mRNAs που κυκλοφορούν στο αίμα.

Ακόμη, κατάφεραν να αναγνωρίσουν mRNA που εκφράζεται ειδικά στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Human Protein Atlas -μια βάση δεδομένων ανθρώπινων πρωτεϊνών σε κύτταρα, ιστούς και όργανα, με έδρα τη Σουηδία- και το Genotype-Tissue Expression Project, το οποίο έχει καταγράψει επίπεδα mRNA στους ανθρώπινους ιστούς.

Περαιτέρω ανάλυση αυτών των γενετικών οδών mRNA, έδειξε ότι το mRNA του εγκεφάλου στα EV του αίματος εμπλέκονταν σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες και εμπλουτίστηκαν σημαντικά για γονίδια που ήδη σχετίζονται με εγκεφαλικές διαταραχές που περιλαμβάνουν διάθεση, σχιζοφρένεια, επιληψία και κατάχρηση ουσιών.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως αυτή η ανάλυση υποδηλώνει ότι αυτά τα mRNA είναι πιθανό να είναι ιδανικοί βιολογικοί δείκτες για τον εντοπισμό των διαταραχών αυτών.

Σχετικά Άρθρα