ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προκαταλήψεις για όσους επέλεξαν να μην παντρευτούν

26 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Ιστορικά, οι διαφορές μεταξύ των φύλων είχαν τις ρίζες τους στους ρόλους που είχαν ανατεθεί σε άνδρες και γυναίκες στους παραδοσιακούς γάμους. Οι άνδρες, των οποίων η κύρια ευθύνη ήταν να κερδίζουν χρήματα, είχαν πρόσβαση σε επαγγελματική κατάρτιση, ανεξάρτητα ταξίδια και οικονομική πίστωση. Ακόμη και άντρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ, διατήρησαν αυτές τις ευκαιρίες, μαζί με τη δυνατότητα να νοικιάσουν ιδιωτικά καταλύματα. Για μια γυναίκα, η επιλογή από έναν άντρα ως νοικοκυρά και μητέρα ήταν ο υποτιθέμενος λόγος ύπαρξης της. 

Αυτός ο στόχος καθόριζε πώς ντυνόταν, μιλούσε και συμπεριφερόταν, τις δεξιότητες που τής επέτρεπαν (ή δεν τής επέτρεπαν) να μάθει, ακόμη και τους όρους με τους οποίους τής επέτρεπαν να φύγει από το σπίτι. Τέτοιοι περιορισμοί εμπόδιζαν τις ανύπαντρες γυναίκες να ζουν ανεξάρτητα.

Παρά την υποτιθέμενη πρόοδο που επέφερε ο 20ος αιώνας και συντηρεί ο 21ος, ακόμη και σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα διακρίσεων και προκαταλήψεων.

Χωρίς αμφιβολία, το να ζει μια γυναίκα ελεύθερη σήμερα είναι πιο εύκολο από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια. Αλλά επειδή η ισότητα για τις γυναίκες, γενικά, είναι τόσο πρόσφατη και τόσο ελλιπής, η μεγάλη σκιά των παραδοσιακών γυναικείων ρόλων συνεχίζει να πέφτει επάνω σε όσες τολμούν να διεκδικήσουν έναν βαθμό αυτονομίας και μια σειρά από επιλογές που παλαιότερα θεωρούνταν κατάλληλες μόνο για άνδρες. Ακόμη και στην εργασία, οι γυναίκες γενικά αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.

Ανδρικά στερεότυπα

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτή των ανδρών, υφίστανται διαφορετικά και ποικίλα στερεότυπα. Έρευνες δείχνουν ότι η τοξική αρρενωπότητα είναι επιβλαβής για τους άνδρες, καθώς μπορεί να είναι επιζήμια για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι άγαμοι άνδρες, για παράδειγμα, θεωρούνται ότι είναι ατημέλητα «αγόρια της μαμάς», εντελώς ανίκανα σε όλες τις οικιακές εργασίες.

Ένα άλλο στερεότυπο είναι ο «παίκτης». Υποτίθεται ότι, όταν ένας άντρας δεν είναι σε μονογαμική σχέση, γυρίζει στα κλαμπ και κοιμάται με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Αντίθετα, συχνά θεωρείται ότι οι άντρες είναι γκέι ή θηλυπρεπείς αν δεν ασχολούνται με αυτά.

Επιπλέον, τα στερεότυπα επεκτείνονται και στον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι εργοδότες προτιμούν να παίρνουν συνεντεύξεις από παντρεμένους παρά από ανύπαντρους και θέλουν να πληρώνουν περισσότερο τους παντρεμένους, ακόμη και όταν οι άγαμοι και οι παντρεμένοι υποψήφιοι έχουν τα ίδια τα ίδια προσόντα.

Από όποια οπτική κι αν εξετάσουμε το ζήτημα, κατανοούμε πως τα ελεύθερα- άγαμα άτομα αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία αποδοχής στερεοτυπικών σχολίων ακόμα και σήμερα.



Σχετικά Άρθρα