ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρέπει να ηρεμήσετε; Δοκιμάστε 3 εναλλακτικές στρατηγικές

03 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Το εργασιακό άγχος και η αγωνία για τα οικονομικά και το μέλλον μας, καταδυναστεύουν τους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας (25-65 ετών) αφαιρώντας τη χαρά της ζωής και της καθημερινότητας και οδηγώντας αρκετούς σε ασθένειες που συνδέονται με τη συνεχή ένταση. Όποιος δεν θέλει να πάρει ηρεμιστικά, μπορεί να δοκιμάσει ένα από τα παρακάτω και να βρει την ηρεμία του με ...εναλλακτικούς τρόπους!

Ενασχόληση με ζώα

Όσοι έχουν ένα σκυλάκι στο σπίτι ή γατάκια στον κήπο, γνωρίζουν ότι τα ζώα μπορούν να βγάλουν από μέσα μας συναισθήματα τρυφερότητας και να μάς ηρεμήσουν. Αλλά όταν το άγχος μάς κατακλύζει, δεν αρκούν! Ειδικοί έχουν αποδείξει ότι ακόμα και άτομα με σοβαρές ψυχικές νόσους, ωφελούνται σημαντικά όταν τα βάζουν να φροντίσουν άλογα ή δελφίνια. Η επαφή με αυτά τα πανέξυπνα θηλαστικά, που αντιλαμβάνονται το άγχος του ανθρώπου και τον βοηθούν με παιχνίδια να το ξεπεράσει, βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση όχι μόνο την ώρα της ενασχόλησης αλλά μόνιμα.

Επειδή ωστόσο είναι δύσκολο να βρει κάποιος στην περιοχή του φάρμα με άλογα που μάλιστα να τον δέχεται ως εθελοντή να βοηθήσει ή -ακόμα πιο δύσκολο- κάποιο χώρο να έρθει σε επαφή με δελφίνια, οι ειδικοί συστήνουν αφενός την εθελοντική ενασχόληση με καταφύγια αδέσποτων ζώων, αφετέρου την καθημερινή παρακολούθηση ντοκιμαντέρ με άλογα και δελφίνια. Και βέβαια ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός μικρού κατοικίδιου το οποίο θα εκπαιδεύσουμε από κουτάβι να έρχεται μαζί μας στην εργασία ή να κάθεται φρόνιμο να μάς περιμένει στο σπίτι.

Σε ακραίες περιπτώσεις που το άτομο δεν έχει χρόνο ή τρόπο να κάνει οτιδήποτε από τα παραπάνω, συστήνουν την αγορά ενός παπαγάλου (που είναι πολύ έξυπνο για πουλί) τον οποίο θα έχουμε μαζί μας στο χώρο εργασίας. Ακούγεται ίσως κάπως αστείο αλλά η ύπαρξη ενός ζωντανού πλάσματος που χρίζει της φροντίδας μας μέσα στο γραφείο, μπορεί να μάς ηρεμήσει σε στιγμές έντασης και δίνει μία άλλη διάσταση στο τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Νερό  νερό - νερό

Το τρίπτυχο του νερού είναι ένα πολύ γνωστό ηρεμιστικό. Συνίσταται στο να πίνουμε πολύ νερό, τακτικά μέσα στην ημέρα, να φέρνουμε το σώμα μας σε επαφή με το νερό θάλασσας ή πισίνας ή απλά μπανιέρας όσο πιο συχνά μπορούμε (ακόμα και δύο φορές την ημέρα, νωρίς το πρωί και το απόγευμα μετά την εργασία τουλάχιστον για 15 λεπτά τη φορά), και την ύπαρξη τρεχούμενου νερού εκεί όπου εργαζόμαστε και στο σπίτι μας. Τα μικρά ενυδρεία με ανακυκλούμενο νερό αλλά και τα μικρά, επιτραπέζια συντριβανάκια θεωρούνται και είναι ΖΕΝ! Ο ήχος του νερού που κυλά, έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει την ψυχολογία καθώς ηρεμεί και μάς φέρνει σε επαφή με τη φύση και τον εσωτερικό εαυτό μας.

Δεν είναι δύσκολο εξάλλου να αγοράσουμε μία συσκευή ήχων για τον ύπνο, που εκπέμπει καθώς κοιμόμαστε τον ήχο κυμάτων που σκάνε στην ακτή ή κάποιο ποτάμι να κυλάει (τέτοια αρχεία ήχου υπάρχουν άλλωστε και στο youtube). Όποιος δοκιμάζει αυτές τις μεθόδους με ήχους τρεχούμενου νερού , σταματάει να έχει ανάγκη οποιοδήποτε άλλο τρόπο για να χαλαρώσει.

Αναπνοή βαθιά και αναζωογονητική

Νομίζουμε ότι αναπνέουμε σωστά αλλά συνήθως κάνουμε λάθος. Αναπνέουμε ρηχά, φουσκώνοντας μόνο το στήθος και μη παρέχοντας στον οργανισμό μας το οξυγόνο και την ηρεμία που χρειάζεται μέσω αυτού. Στο θέμα αυτό, τις σωστές οδηγίες αναπνοής μπορεί να μάς τις δείξει ένας εκπαιδευτής ασκήσεων γιόγκα ή εναλλακτικά, ένας εκπαιδευτής κλασικού τραγουδιού! Η μέθοδος είναι ουσιαστικά ίδια: Για να γεμίσουν οι πνεύμονες και άρα να λάβουμε όλο το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να ηρεμήσουμε, πρέπει να αναπνέουμε παρατεταμένα από τη μύτη με σκοπό να φουσκώσει η κοιλιά μας... Αν βάλουμε τα χέρια μας αριστερά και δεξιά στη μέση μας, πρέπει να αισθανθούμε ότι αναπνέοντας, τα σπρώχνουμε προς τα έξω. Μόνο τότε η αναπνοή είναι βαθιά και μάς αναζωογονεί.

Όποιος μπορεί, είναι χρήσιμο να πάρει κάποια μαθήματα γιόγκα -αν μη τι άλλο- για να μάθει να ηρεμεί με τον πιο φυσιολογικό τρόπο του κόσμου: Αναπνέοντας!

Σχετικά Άρθρα