ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Νέα δεδομένα στην ψυχική υγεία

14 Μαρτίου 2024, 16:00

images

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε νέες διαταραχές, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των ψυχικών ασθενειών στο νέο του εγχειρίδιο που εξέδωσε πρόσφατα. Στις νέες οδηγίες, με τίτλο «Οι κλινικές περιγραφές και οι διαγνωστικές απαιτήσεις για τις νοητικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές ICD-11 (ICD-11 CDDR)», δημιουργείται ένα διαφορετικό διαγνωστικό πλαίσιο για τις ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Για να δημιουργηθεί, ελήφθησαν υπόψη τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και οι βέλτιστες κλινικές πρακτικές. «Η ακριβής διάγνωση είναι συχνά το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη λήψη κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας. Υποστηρίζοντας τους γιατρούς στην αναγνώριση και διάγνωση ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αυτό το νέο διαγνωστικό εγχειρίδιο ICD-11, θα διασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα και θεραπεία που χρειάζονται», επισημαίνει η Dévora Kestel, διευθύντρια του τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών, του ΠΟΥ.

Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με τη διάγνωση για αρκετές νέες κατηγορίες ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν στο ICD-11, συμπεριλαμβανομένης της σύνθετης διαταραχής μετατραυματικού στρες, της διαταραχής τυχερών παιχνιδιών και της διαταραχής παρατεταμένου πένθους και μάλιστα εστιάζοντας στον τρόπο που με τον οποίο εμφανίζονται οι διαταραχές στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία και στους γηραιότερους.

Εκτός αυτού, λαμβάνεται υπόψη η κουλτούρα, το πολιτισμικό υπόβαθρο και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το εγχειρίδιο ICD-11 CDDR απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μη ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι υπεύθυνοι για τις διαγνώσεις σε κλινικά περιβάλλοντα, καθώς και σε άλλους επαγγελματίες, όπως είναι οι νοσηλευτές, εργοθεραπευτές και οι κοινωνικοί λειτουργοί.


Σχετικά Άρθρα