ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο συνέβαλε η πανδημία στην κρίση ψυχικής υγείας: Μύθοι και πραγματικότητα

13 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Η γενική ψυχική υγεία και τα συμπτώματα άγχους των ανθρώπων, δεν επιδεινώθηκαν σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφήνουν μία δύσκολη κατάσταση σαν αυτή να τους "πάρει από κάτω", αλλά την αξιοποιούν στο έπακρο.

Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο BMJ ανέλυσε 137 μελέτες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν διεξαχθεί από ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες υψηλού εισοδήματος. Ο βαθμός της κατάθλιψης επιδεινώθηκε συνολικά, και ειδικότερα μεταξύ των γυναικών, των ηλικιωμένων, των φοιτητών πανεπιστημίου και εκείνων που ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες ή μειονότητες φύλου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο της πανδημίας περισσότερο λόγω των εργασιών που κάνουν και του ρόλου που διαδραματίζουν στην οικογενειακή ζωή.

«Σε επίπεδο πληθυσμού, υπήρξε υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της COVID-19», λένε Καναδοί ερευνητές, από ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια των McGill, Ottawa και Toronto.

«Και οι αλλαγές στη γενική ψυχική υγεία, στα συμπτώματα άγχους και στα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν ελάχιστες έως μικρές».

Όμως η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. «Η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές πολλών ανθρώπων - και ορισμένοι αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα ψυχικής υγείας για πρώτη φορά», λένε οι ερευνητές. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη ψυχικής υγείας και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού».

Η ανασκόπηση δεν εξέτασε τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα ή δεν εστίασε συγκεκριμένα σε κατηγορίες προσώπων, σύμφωνα με τους ειδικούς. "Υπάρχουν στοιχεία από άλλες μελέτες σημαντικής διαφοροποίησης - με την ψυχική υγεία ορισμένων ανθρώπων να βελτιώνεται και άλλων να επιδεινώνεται", δήλωσε η Δρ Gemma Knowles, από το King's College του Λονδίνου.

"Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνολική αύξηση - αλλά αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως υποδήλωση ότι η πανδημία δεν είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένες ομάδες".

Τέλος, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πανδημία αυξάνει την ψυχική δυσφορία για συγκεκριμένες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι νέοι και οι γονείς που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.



Σχετικά Άρθρα