ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο επηρεάζει τελικά το διαζύγιο την ψυχολογία των παιδιών;

13 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Philippa Perry αναλύει βασικά θέματα που αφορούν την οικογένεια και τις ανάγκες που καλύπτουν τα παιδιά μέσω αυτής. Όπως αναφέρει, όλοι όσοι ζουν μέσα σε ένα σπίτι διαμορφώνουν ο καθένας με τον τρόπο του το περιβάλλον του παιδιού που το επηρεάζει θετικά ή αρνητικά. Παππούδες, γιαγιάδες αλλά και οι άνθρωποι που φροντίζουν για τις οικιακές εργασίες επ' αμοιβή δεν εξαιρούνται του κανόνα! Και ένα διαζύγιο επηρεάζει ανάλογα τις αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινότητα του παιδιού και όχι επειδή γενικά χώρισαν οι γονείς...

Σύμφωνα με την Δρ Perry επικεντρώνουμε σε λάθος σημεία... Για παράδειγμα, δεν έχει σημασία η δομή της οικογένειας, καθώς οι γονείς μπορεί να ζουν χωριστά ακόμα κι όταν είναι παντρεμένοι (επειδή ο ένας εκ των δύο ζει σε άλλη πόλη ή χώρα ή ταξιδεύει) ενώ στο σπίτι κάποιες φορές μπορεί να ζει ένα φιλικό πρόσωπο, τα αδέλφια των γονιών ή άλλα φιλοξενούμενα πρόσωπα. Η ακριβής δομή της στενής οικογένειας δεν παίζει λοιπόν κάποιο σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η οικογενειακή δομή έχει ελάχιστη επίδραση στη γνωστική ή συναισθηματική ανάπτυξη και ότι το 25% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς τους γονείς ήταν σε κάποια σχέση την εποχή που γεννιόταν το παιδί. Όπως αποδείχτηκε, τα παιδιά αυτών των οικογενειών δεν έχουν καλύτερη ή χειρότερη εξέλιξη από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μία πιο κλασική οικογένεια.

Επίσης σε μία άλλη έρευνα, έφηβοι και οι γονείς τους ρωτήθηκαν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την ακόλουθη δήλωση: «Η αρμονική σχέση μεταξύ των γονέων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το μεγάλωμα ευτυχισμένων παιδιών;». 

Το 70% των εφήβων συμφώνησε σε σύγκριση με μόλις το 33% των γονιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών, που γεννιούνται όταν οι σχέσεις των γονιών τους είναι δυσλειτουργικές, δεν είναι ορατά στους ενήλικες. 

Και εξ αυτού οι ειδικοί βγάζουν το συμπέρασμα ότι αν δεν μπορούμε να είμαστε αγαπημένοι και συνεργάσιμοι μέσα στο γάμο, πρέπει να χωρίζουμε και να παραμένουμε φίλοι για χάρη των παιδιών. Τα παιδιά αυτό θέλουν: Να βλέπουν γονείς που φέρονται καλά ο ένας στον άλλον ανεξαρτήτως αν ζουν στο ίδιο σπίτι ή σε διαφορετικό.

Σχετικά Άρθρα