ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιος ο ρόλος του φανταστικού φίλου στα παιδιά

02 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Όπως λένε οι ειδικοί, ο φανταστικός φίλος που επινοούν μερικά παιδάκια στην προσχολική ηλικία εκτός από ... παρέα είναι και παράγοντας καλής ανάπτυξης.

Οι φανταστικοί φίλοι βοηθούν κάποια παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πως άλλοι άνθρωποι έχουν άλλες συνήθειες και χαρακτήρα. Βοηθούν επίσης τα παιδιά να εξασκήσουν σημαντικές κοινωνικές και λεκτικές δεξιότητες. 

Για τα πιο πολλά παιδιά ο φανταστικός τους φίλος τελειώνει γύρω στα 5 χρόνια ενώ άλλα διατηρούν τους φανταστικούς τους φίλους μέχρι περίπου την ηλικία των 8 ετών. Η Δρ Τέιλορ, ειδική στο θέμα αυτό, προτείνει «αντί να ενοχλείσθε από αυτή τη συμπεριφορά και να τρομάζετε, προσπαθήστε να την αγκαλιάσετε. Τα παιδιά με φανταστικούς φίλους δεν είναι πιο έξυπνα από τα άλλα- αυτό είναι ένας μύθος- όμως είναι ιδιαίτερα δημιουργικά και εάν αυτή η δημιουργικότητα καλλιεργηθεί με τον σωστό τρόπο μπορεί να δημιουργήσει έναν ενήλικα με εξαιρετική προσωπικότητα».

Τα παιδιά με φανταστικούς φίλους τούς χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν αταξίες τους, ελαττώματά τους, επιθυμίες τους που δεν ικανοποιούν οι γονείς...  Ο φανταστικός φίλος σπάσει ένα πιάτο αλλά το παιδί δεν φταίει. Ακόμα κι αν ρωτήσει ο γονιός, θα πουν ψέματα τα οποία βιώνουν σαν την πραγματικότητα. Ας το αφήσουμε λοιπόν να ζει σε αυτήν την "πραγματικότητα". 

Και όπως λέει η ειδικός, "ζητήστε από το παιδί σας να θυμίσει στον φανταστικό φίλο να κρατάει το πιάτο με τα δύο χέρια και, στη συνέχεια, προτείνετε στο παιδί σας να τον βοηθήσει να καθαρίσει το χάος. Εάν ο φανταστικός φίλος σας αποκαλεί «στρίγγλα» ζητήστε από το παιδί σας να του πει ότι η γλώσσα αυτή δεν είναι αποδεκτή στο σπίτι σας".


Σχετικά Άρθρα