ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο συχνά τα ψυχιατρικά προβλήματα σε καπνιστές

10 Νοεμβρίου 2019, 07:45

images

Το κάπνισμα τσιγάρων μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο ψυχιάτρων και για πιθανή εμπλοκή του στον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Psychological Medicine. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και αναζήτησε σχέση μεταξύ του καπνίσματος και διαδεδομένων ψυχικών παθήσεων. 

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές που την εκπόνησαν, η μελέτη δεν αναδεικνύει σχέσεις αιτιότητας, κι άρα δεν κατέληξε σε ξεκάθαρο αποτέλεσμα που να λέει ότι το κάπνισμα αυτό καθαυτό προκαλεί αύξηση του κινδύνου παρουσίασης ψυχικών ασθενειών. 

Αλλά η Δρ Ρόμπιν Γούτον, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τον΄ζει ότι, αν και οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην σωματική υγεία των ανθρώπων είναι ήδη γνωστές, η συγκεκριμένη έρευνα προσθέτει τη σημασία της αποφυγής (ή διακοπής) του καπνίσματος και για την προστασία της ψυχικής τους υγείας, είτε πρόκειται για άτομα που ήδη πάσχουν είτε όχι.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 378 γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες έχουν σε προηγούμενες έρευνες συνδεθεί με το κάπνισμα και 126 γενετικές μεταλλάξεις που θεωρείται ότι σχετίζονται με τη βαρύτητα του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της ζωής. Για να μελετήσουν τη σχέση του καπνίσματος με τις ψυχικές νόσους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων, μια που περιλάμβανε χιλιάδες άτομα με σχιζοφρένεια και μια με χιλιάδες άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Όπως διαπιστώθηκε τόσο η ίδια η έναρξη της συνήθειας όσο και τα υψηλά επίπεδα χρήσης συνδέθηκαν με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. 

Συγκεκριμένα, ένα άτομο που κάπνιζε 20 τσιγάρα τη μέρα για 15 χρόνια αλλά στη συνέχεια δεν κάπνιζε επί 17 χρόνια, διέτρεχε διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας και διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης συγκριτικά με κάποιον που δεν είχε καπνίσει ποτέ. 

Ισχύει δε και το το αντίστροφο: Αυτοί που παρουσίαζαν γενετική προδιάθεση εμφάνισης κατάθλιψης ή σχιζοφρένειας, αποδείχτηκε ότι κάπνιζαν περισσότερο αλλά η επίδραση αυτή ήταν μικρότερη.

Η Δρ Γούτον, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα ευρήματα, έκανε την εικασία ότι η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα επηρεάζει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου που συνδέονται με τις ψυχικές νόσους. 

Η χρήση κάνναβης μπορεί επίσης να εξηγήσει εν μέρει τα αποτελέσματα της μελέτης καθώς έχει βρεθεί ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων. 


Σχετικά Άρθρα