ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο ανεξάρτητα παιδιά μέσω του παιχνιδιού

22 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Η μακροπρόθεσμη μείωση της ελεύθερης δραστηριότητας, χωρίς επίβλεψη, μπορεί να συμβάλλει στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους. Ο Δρ Peter Gray είναι ερευνητής καθηγητής Ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Boston College.  Στο περιοδικό Journal of Pediatrics, ο Gray και οι συνεργάτες δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους για μία συνεχή αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονιών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων από το 1960 ως σήμερα, την οποία συνδέουν με τη μείωση στο παιχνίδι χωρίς επίβλεψη και άλλα ανεξάρτητες δραστηριότητες.

«Είναι συντριπτικές αποδείξεις ότι, αν στερήσετε από τα παιδιά τις ευκαιρίες για ανεξάρτητη δραστηριότητα, δεν πρόκειται να μάθουν πώς να είναι ανεξάρτητα και αυτό θα τα οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη και φόβο για το μέλλον». Ο Joseph Polidoro από το Scientific American, δήλωσε ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων , επιδεινώθηκε σταθερά μεταξύ 2010 και 2020. Μέχρι το 2019 ο θάνατος από αυτοκτονία, είχε γίνει η 2η κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 24 ετών.

Όμως, αυτή η παρακμή της ψυχικής υγείας, μπορεί να υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Και σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν δίνουμε στα παιδιά την ανεξαρτησία που χρειάζονται. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά επιδιώκουν να διασκεδάσουν. Αυτή είναι μια άμεση πηγή ευεξίας για τα παιδιά.

Επομένως, κατά τον Gray, απαιτείται μία «συνολική αλλαγή στην άποψή μας για το ρόλο των νέων στην κοινωνία και τις ικανότητες των νέων. Πιστεύουμε όλο και περισσότερο ότι οι νέοι είναι ανίκανοι και δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για να κάνουν πράγματα με υπευθυνότητα, και γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία επειδή δεν τους δίνουμε αυτές τις ευκαιρίες, δεν αναπτύσσουν αυτές τις ευκαιρίες».

Σχετικά Άρθρα