ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε πράγματα για να μειώσουμε το άγχος

01 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Η συνειδητή φροντίδα του εαυτού μας για λίγα μόνο λεπτά ημερησίως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μικρές, απλές ενέργειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ευημερία μας όταν τις κάνουμε με συνέπεια και το Psychology Today μοιράζεται τις πέντε καλύτερες πρακτικές για εσωτερική γαλήνη.

1. Πείτε στον εαυτό σας ''καλημέρα''.

Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, συντονίστε το σώμα και την αναπνοή σας. Πάρτε τρεις αργές αναπνοές και συγχρονίστε το πνεύμα και το σώμα σας.

2. Ελέγξτε το μυαλό σας.

Οι σκέψεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι συχνά προκαλούν το άγχος, καθώς είμαστε επιρρεπείς στο να φανταζόμαστε τα χειρότερα όπως, για παράδειγμα:

-Ο σύντροφός μας είναι ήσυχος και υποθέτουμε ότι είναι θυμωμένος μαζί μας.

-Το κοινό φαίνεται νυσταγμένο και πιστεύουμε ότι μισεί την ομιλία μας.

-Κοκκινίζουμε και μετά πιστεύουμε ότι όλοι νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι και δύστροποι.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι άλλοι σκέφτονται καλύτερα για εμάς από ό,τι νομίζουμε, αν μάς σκέφτονται καθόλου.

Διαλέξτε μία φορά την ημέρα για να παρατηρήσετε πότε διαβάζετε το μυαλό σας και αναρωτηθείτε εάν είναι πιθανό οι σκέψεις του άλλου ατόμου να είναι πιο καλοήθεις.

3. Βγείτε έξω το μεσημέρι.

Φάτε έξω, κάντε μια σύντομη βόλτα με έναν φίλο ή συνάδελφο, καθίστε για λίγα λεπτά σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνοντας το περιβάλλον γύρω σας. Αφήστε το τηλέφωνό σας μέσα και ζήστε τη στιγμή. Ο καθαρός αέρας και η αλλαγή προοπτικής θα τονώσουν τη διάθεσή σας και θα μειώσουν το άγχος για περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας, όπως έχει δείξει έρευνα (Sianoja et al., 2018). Εάν το μεσημεριανό γεύμα δεν είναι εφικτό, επιλέξτε μια άλλη ώρα που σας ταιριάζει.

4. Ελάτε σε επαφή με το νερό.

Οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε σε επαφή με το νερό πολλές φορές την ημέρα, αλλά σπάνια το νιώθουμε πραγματικά. Το να δίνουμε προσοχή στις αισθήσεις του αγγίγματος του νερού είναι ένα κοινό μέρος των πρακτικών ενσυνειδητότητας επειδή μας φέρνει στη στιγμή με μεγαλύτερη επίγνωση.

Επιλέξτε μια δραστηριότητα που αφορά στο νερό στην οποία θα δώσετε πραγματικά προσοχή: Να είστε στο μπάνιο ή στο ντους, να πλένετε τα χέρια σας, να πλένετε τα πιάτα, να κάνετε μπάνιο το παιδί σας.

5. Γιορτάστε τις νίκες σας.

Πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, γράψτε τρία πράγματα που πήγαν καλά. Να είστε συγκεκριμένοι: «Έφτιαξα μια υπέροχη μελιτζάνα με παρμεζάνα» αντί «Έφτιαξα ένα ωραίο δείπνο», ώστε οι αναμνήσεις να είναι όσο πιο ζωντανές γίνεται. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις νίκες όπου ξεκάθαρα παίξατε κάποιο ρόλο, κάτι που ενισχύει την αίσθηση της αποτελεσματικότητάς σας .


Σχετικά Άρθρα