ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρόμοια εγκεφαλική ατροφία στην παχυσαρκία και τη Nόσο Αλτσχάιμερ

16 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Τα πρότυπα ατροφίας του εγκεφάλου είναι παρόμοια σε άτομα με παχυσαρκία και σε άτομα με Nόσο Αλτσχάιμερ (AD), σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease.

Η τρέχουσα μελέτη προέκυψε ως παρεπόμενο της προηγούμενης μελέτης της ομάδας, η οποία έδειξε ότι τα μοτίβα νευροεκφυλισμού που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ήταν οπτικά παρόμοια με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Filip Morys, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. «Ήταν γνωστό προηγουμένως ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για AD, αλλά θέλαμε να συγκρίνουμε απευθείας τα πρότυπα ατροφίας του εγκεφάλου και στις δύο παθήσεις, κάτι που κάναμε σε αυτή τη νέα μελέτη».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ένα δείγμα περισσότερων από 1300 συμμετεχόντων. Από τη βάση δεδομένων ADNI, οι ερευνητές επέλεξαν συμμετέχοντες με AD και γνωστικά υγιείς πολίτες για την ομάδα ελέγχου, με αντιστοιχία ως προς την ηλικία και το φύλο. Από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές συγκέντρωσαν ένα δείγμα αδύνατων, υπέρβαρων και παχύσαρκων συμμετεχόντων χωρίς νευρολογική νόσο.

Οι συγκρίσεις μαγνητικής τομογραφίας για περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες, υποδεικνύουν συσχετίσεις μεταξύ των δύο καταστάσεων, ειδικά σε περιοχές αραίωσης της φαιάς ουσίας, υποδηλώνοντας ότι η διαχείριση του υπερβολικού βάρους, μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση και να μειώσει τον κίνδυνο για AD, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, οι εγκεφαλικοί χάρτες της παχυσαρκίας, δεν συσχετίστηκαν με χάρτες συσσώρευσης αμυλοειδούς ή πρωτεΐνης ταυ.

«Το γεγονός ότι η ατροφία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παχυσαρκία δεν συσχετίστηκε με την κατανομή των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ στην AD, δεν ήταν αυτό που περιμέναμε», δήλωσε στο Medscape ο Morys. 

«Αλλά μπορεί απλώς να δείξει ότι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί που υποστηρίζουν τον νευροεκφυλισμό που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη Νόσο Αλτσχάιμερ είναι διαφορετικοί. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί».



Σχετικά Άρθρα