ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

02 Απριλίου 2024, 09:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού) είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger. Η συγκεκριμένη ημέρα ορίστηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που προτάθηκε από την εκπρόσωπο του Κατάρ στα Ηνωμένα Έθνη, την Αυτή Μεγαλειότατη Σεΐχισσα Mozah Bint Nasser Al-Missned, σύζυγο του Αυτού Μεγαλειότατου Σεΐχη Hamad Bin Khalifa Al-Thani, τον Εμίρη του Κράτους του Κατάρ, και υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη μέλη. Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε και εγκρίθηκε χωρίς ψήφο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως ως συμπλήρωμα προηγούμενων πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό το 2024, δεν είναι απλώς μία ημερομηνία, αλλά ένας φάρος προόδου, αναφέρει το SDG Resources. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ζωής των αυτιστικών ατόμων, με τους εξής τρόπους:

SDG 3: Καλή Υγεία και Ευημερία: Καταβάλλονται προσπάθειες για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με έμφαση στην κατανόηση και τη θεραπεία ειδικά για τον αυτισμό.

SDG 4: Ποιοτική Εκπαίδευση: Δίνει έμφαση στη συμπεριληπτική και δίκαιη ποιοτική εκπαίδευση. Κάθε παιδί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο φάσμα του αυτισμού, θα πρέπει να έχει δίκαιη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

SDG 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη: Υποστηρίζει την ένταξη στο χώρο εργασίας, διασφαλίζοντας ότι οι ενήλικες με αυτισμό έχουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

SDG 10: Μειωμένες Ανισότητες: Σχετίζεται άμεσα με τη μείωση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό 2024 και οι SDG μοιράζονται μια συμβιωτική σχέση. Και οι 2 υποστηρίζουν την ιδέα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι ζουν ισότιμα.

Μια σειρά εκδηλώσεων πρόκειται να πραγματοποιηθούν για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό το 2024. Με την υποστήριξη του SDG Resources, αυτές οι εκδηλώσεις θα ασχοληθούν με τους ρόλους των SDG στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό:

2 Απριλίου 2024 – Κύρια εκδήλωση: Συμπόσιο με κορυφαίους ειδικούς τόσο στην έρευνα για τον αυτισμό όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ιστορίες επιτυχίας και μελλοντικές προσπάθειες.

Εργαστήρια με γνώμονα τους SDG: Τα προσαρμοσμένα εργαστήρια κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου θα εμβαθύνουν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό μέσω των στόχων SDG.

Σχετικά Άρθρα