ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγίδες των οδηγών αυτοβελτίωσης

26 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Για πολλούς, η πανδημία και τα συνεχόμενα lockdowns, είχαν σοβαρή επίδραση στην ψυχική τους υγεία κι ισορροπία. Μεταξύ άλλων, αμφισβήτησαν τον ίδιο τους τον εαυτό και έψαχναν απεγνωσμένα βοήθεια για να το αντιμετωπίσουν.

Το CNN Health συνάντησε τη Nora McInerny, οικοδέσποινα του podcast “Terrible, Thanks for Asking” και συγγραφέα του “It’s Okay to Laugh (Crying Is Cool Too)” και του “No Happy Endings”. Η νέα της συλλογή δοκιμίων, «Bad Vibes Only: (And Other Things I Bring to the Table) », προσφέρει μια κομψή και κωμική απάντηση στην «επιθετικά, καταπιεστικά αισιόδοξη κουλτούρα μας» και στην «εμμονή με την αυτοβελτίωση».

Η McInerny και άλλοι των οποίων οι ζωές είχαν διαμορφωθεί από τη θλίψη, την απώλεια ή την τραγωδία γνώριζαν από καιρό ότι «η ζωή είναι εύθραυστη και ο ρυθμός μας σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο είναι αβάσταχτος».

Όταν η ίδια ρωτήθηκε για την άποψή της για την αυτοβελτίωση, δήλωσε ότι «οι περισσότεροι στον κλάδο της αυτοβοήθειας είναι ''αρπαγείς'' που πουλούν εκατομμύρια βιβλία ζώντας το όνειρό τους  και παρακινώντας κι εσάς να κάνετε το ίδιο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί. Υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για να είμαστε απλώς ρεαλιστές. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σας πουλήσουν το «κάντε αυτά τα πέντε γρήγορα βήματα και όλα θα πάνε καλά» είναι απατεώνες. Λέγοντάς σας ότι «η απάντηση είναι μέσα σας» δημιουργούν την παγίδα ότι, αν δεν μπορείτε να βρείτε την απάντηση, πρέπει να είστε προβληματικοί».

Η McInerny διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται για ειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ερευνητές. Αν σας πουν να τρώτε προσεκτικά και να βγείτε έξω και να κοιτάξετε το γρασίδι για πέντε λεπτά, κάντε το. «Το να κάθομαι εδώ, να χαϊδεύω τον σκύλο μου και να μην είμαι στο κινητό με βοηθάει. Το να βάλω κάτω το τηλέφωνό μου με βοήθησε, όπως είμαι σίγουρη ότι θα συνέβη στους περισσότερους από εμάς» επισημαίνει.

Τέλος, επεσήμανε πως κάθε γενιά πιστεύει ότι ποτέ δεν ήταν χειρότερα. Όμως, όλος αυτός ο τρόμος και η υπαρξιακή απέχθεια είναι μια πολύ φυσιολογική απάντηση σε έναν κόσμο χωρίς αισθήματα όπου οι δισεκατομμυριούχοι προσπαθούν να εκκενώσουν αυτόν τον πλανήτη μέσω πυραύλων και εμείς παλεύουμε για μικροπράγματα.


Σχετικά Άρθρα