ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ουσιαστική επικοινωνία τις δύσκολες μέρες των εορτών με τους περιορισμούς

29 Απριλίου 2021, 18:00

images

Το Πάσχα έρχεται. Η ανάγκη μας να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι αυξημένη, η έλλειψη της επαφής γίνεται πιο έντονη από άλλες περιόδους, μιας και οι γιορτές πάντοτε υπογραμμίζουν την ανάγκη για εγγύτητα, όπως και την μοναξιά. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν αρκετά αυστηρά και η κούρασή μας από τον παρατεταμένο εγκλεισμό έχει κορυφωθεί. 

Όπως μάς εξηγεί η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, Σοφία Χατζηδημητρίου, οι περισσότεροι εξ ημών θα έχουμε μόνο ένα μικρό διάλειμμα από την δουλειά μας, μέσα στο οποίο θα πρέπει να χωρέσουμε και μικρές ή μεγαλύτερες υποχρεώσεις που δεν έχουμε προλάβει να καλύψουμε μέσα στην αμείλικτη καθημερινότητα. Οι ώρες της ημέρας κυλούν συνήθως εξαιρετικά γρήγορα, με αποσπασματικές κουβέντες εδώ κι εκεί με φίλους και συγγενείς, μηνύματα στα όρθια, emoticons που δηλώνουν παρουσία, γρήγορα likes σε άρθρα που ποστάρουν φίλοι, και κανένα στρυμωγμένο τηλεφώνημα, μεταξύ μαγειρέματος και σερβιρίσματος φαγητού. Φαίνεται να επικοινωνούμε πολύ και διαρκώς, ενώ, στην ουσία, δεν έχουμε πραγματικά ευχαριστηθεί την επικοινωνία μας αυτή. Ο λόγος, απλός: δεν έχουμε κλείσει ραντεβού για να τα πούμε με τους αγαπημένους μας!

Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να κλείσουμε ραντεβού για μια ωραία διαδικτυακή συνάντηση ή έναν περίπατο σε κάποιον όμορφο χαλαρωτικό μέρος που, κατά προτίμηση θα μας φέρει σε επαφή και με την φύση, κρατώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας, ορίζοντας την ώρα και την ημέρα, έτσι ώστε να είμαστε απερίσπαστοι από άλλες δραστηριότητες, διασφαλίζοντας την ποιότητα της συνάντησής μας, την ιδιωτικότητα ή την καταλληλόλητα του χώρου και την ησυχία που χρειαζόμαστε. 

Ας βγάλουμε τις πιτζάμες και τις φόρμες που φοράμε μες στο σπίτι, ας φτιάξουμε έναν ωραίο καφέ – αν η συνάντησή μας είναι διαδικτυακή – ή ας ανοίξουμε ένα ωραίο μπουκάλι κρασί. Αν πάλι, συναντηθούμε έξω με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, ας πάρουμε μαζί μας ό,τι χρειαζόμαστε, για να ευχαριστηθούμε πιο ολοκληρωμένα την επαφή μας. Χρειάζεται με φροντίδα να δημιουργήσουμε αυτή την ωραία συνθήκη που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε την παρέα ενός αγαπημένου προσώπου, προστατεύοντας την επικοινωνία αυτή από παρεμβάσεις που θα την διέκοπταν και προσφέροντας στον εαυτό μας την ευκαιρία να έχουμε μια κουβέντα με ειρμό, αρχή, μέση και τέλος.

Έτσι, θα αισθανθούμε πιο γεμάτοι, πιο πλήρεις, πιο συνδεδεμένοι, όλα συναισθήματα που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και στην ενδεχόμενη μελαγχολία αυτής της περιόδου.


Σχετικά Άρθρα