ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι στον πανικό ούτε και στον εφησυχασμό για τον κορωνοϊό

04 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Ο κορωνοϊός και μία πιθανή επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ενεργοποιήσει ψυχολογικές ευαισθησίες και φοβίες που σχετίζονται με ανασφάλεια και πανικό.

Όπως εξηγεί η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία, "ακραίες σπασμωδικές αντιδράσεις, απειλή της κοινωνικής συνοχής και επιβάρυνση των ψυχικά ευάλωτων μπορεί να προκαλέσουν η αβεβαιότητα και οι αντιφατικές πληροφορίες που προκύπτουν, λόγω της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, της έλλειψης γνώσης των συνεπειών, και της έλλειψης φαρμακευτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του". 

Η ειδικός εξηγεί ότι σε καταστάσεις αβεβαιότητας, και όταν υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες, "οι άνθρωποι αγχώνονται, χάνουν την εμπιστοσύνη τους, πανικοβάλλονται, μεταδίδουν τον πανικό τους και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών".

Μάλιστα μας λέει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρούνται και αντίθετες αντιδράσεις από τον πανικό, για παράδειγμα, κάποιοι πολίτες αγνοούν το πρόβλημα, η αδιαφορούν για αυτό, δεν νοιάζονται αν με τη συμπεριφορά τους θα βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους, πχ., ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και άλλοι λιγότερο επικίνδυνοι να κλειστούν στον εαυτό τους.

Πολλές φορές, ο πανικός και η φοβία των γονιών μπορεί να μεταδοθεί και στα παιδιά.

"Οι γονείς μπορεί να αντιδράσουν υπερβολικά, να μη στείλουν τα παιδιά στο σχολείο και τα παιδιά να αρχίσουν να φοβούνται, βλέποντας τις αντιδράσεις των γονιών. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει και παρανοϊκή αντίδραση: «Δεν μιλώ σε κανέναν, δεν χαιρετώ κανέναν, αναβάλλω σημαντικές δραστηριότητες». Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι και τα ηλικιωμένα άτομα είναι ψυχολογικά ευάλωτα, επειδή ήδη γνωρίζουν ότι θα πληγούν περισσότερο εάν νοσήσουν από κορωνοϊό. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να στηρίξουμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας, να νιώσουν ότι είμαστε κοντά τους με ασφάλεια, καλύπτοντας τις συναισθηματικές ανάγκες τους και μειώνοντας την αίσθηση επικινδυνότητας".

Και συστήνει:

Οι σαφείς οδηγίες, ψυχολογικές αλλά και πρακτικές από τους ειδικούς, βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση του πανικού και μειώνουν την αβεβαιότητα. Οι οδηγίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, όταν δίνονται από αξιόπιστες πηγές. Οδηγίες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους ειδικούς επιστήμονες και τους σοβαρούς δημοσιογράφους που γνωρίζουν το θέμα, όταν δίνονται με τον κατάλληλο τρόπο, μειώνουν το άγχος και την αβεβαιότητα.


Σχετικά Άρθρα