ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θόρυβος και άσχημο περιβάλλον είναι εχθροί της ψυχολογίας μας

26 Νοεμβρίου 2019, 05:40

images

Λίγο ως πολύ το υποπτευόμαστε: Όσοι έχουν την ευκαιρία να ζουν σε μια ήσυχη εξοχή με ωραία φύση, είναι πιο ήρεμοι και χαλαροί. Αλλά μήπως ζουν και περισσότερα χρόνια; 

Τελευταία μελέτη από το University of Basel έδειξε ότι υπάρχουν "καλοί" ήχοι και "κακοί" ήχοι. Οι πρώτοι μας κάνουν καλό ή μας αφήνουν αδιάφορους ενώ οι δεύτεροι, μπορεί να πλήξουν ακόμα και την ακοή μας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell Reports και λίγο ως πολύ μας λέει ότι ακούμε πιο καλά όταν στο περιβάλλον υπάρχει ευχάριστο backround.

Αλλά ο ήχος δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό. Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, μία γαλήνια μελωδία ωφελεί ακόμα και έμβρυα στην μήτρα της μητέρας τους ενώ βοηθούν και στην έκκριση ενδορφινών που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και το άγχος.

Παρόμοια φαίνεται ότι λειτουργεί και η όραση... Όταν ο περιβάλλων χώρος είναι η θάλασσα ή ένα καταπράσινο τοπίο, τότε είμαστε πιο ήρεμοι σε σχέση με αυτούς που αναγκάζονται καθημερινά να βλέπουν τον τοίχο της απέναντι πολυκατοικίας.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ συνδύασαν τώρα αυτά τα δύο, την παρατήρηση δηλαδή ότι οι ευχάριστοι ήχοι και τα ωραία τοπία βοηθούν στην ηρεμία και την καθαρή σκέψη, και έκαναν ένα βήμα πιο πέρα. Προσπάθησαν να βρουν αν έχουν σοβαρή επίπτωση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Όπως υποστηρίζουν με την έρευνά τους που δημοσίευσαν στο Environmental Health Perspectives, "το μυστικό στη μακροζωία είναι να ζούμε κοντά στη φύση".  

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι άνθρωποι που ζούνε σε σπίτια κοντά στην φύση, τείνουν να ζούνε περισσότερα χρόνια συγκριτικά με εκείνους που ζούνε σε μεγάλα οικιστικά κέντρα και σε αυτό συντελεί η καλύτερη ψυχολογία τους σε βάθος χρόνου.


Σχετικά Άρθρα