ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα από λίγο κάνουν καλό: Και το άγχος!

26 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research, υποστηρίζει ότι λίγο άγχος στην καθημερινότητα μπορεί να είναι για τους περισσότερους ωφέλιμο μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το άγχος της καθημερινότητας μάς κρατά σε εγρήγορση και τελικά μάς προετοιμάζει για δυνητικά δυσκολότερες καταστάσεις της ζωής. «Λειτουργεί όπως ένα εμβόλιο, που μάς προστατεύει από μια μελλοντική λοίμωξη», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Assaf Oshri,  καθηγητής στο Κολλέγιο Οικογενειακών και Καταναλωτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Kαι συνεχίζει: «Ένα ήπιο έως μέτριο επίπεδο στρες είναι ικανό να εξασφαλίζει καλύτερη γνωστική λειτουργία. Αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε λιγότερες συναισθηματικές δυσκολίες, αλλά και προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 1.200 ενηλίκων που συμμετείχαν στο Human Connectome Project, ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Οι εθελοντές ανέφεραν τα επίπεδα άγχους που οι ίδιοι ένιωθαν ότι βιώνουν και υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, ώστε να αξιολογηθεί η εγκεφαλική τους λειτουργία. Στη συνέχεια, οι μελετητές συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων...

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι το άγχος χαρακτηρίζεται από μια καμπύλη U, στην οποία τα χαμηλά έως και μέτρια επίπεδα φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη ψυχολογία. Μάλιστα, σε μια επόμενη μελέτη, ο Δρ Oshri θα εντάξει ακτινογραφίες εγκεφάλου, ώστε οι ειδικοί να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, γεννά το στρες ως τρόπο αυτοπροστασίας.

Σχετικά Άρθρα