ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι υβριστικές εκφράσεις μας βοηθούν να αντέχουμε στον πόνο...

25 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Τελικά δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι όταν πονούν, βρίζουν! Όπως έδειξε επιστημονική μελέτη, η χρήση υβριστικών εκφράσεων αυξάνει την αντοχή μας στον πόνο! Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές που δημοσίευσαν μια σχετική μελέτη στο περιοδικό Psychology, όσο πιο αληθινές και "βαριές" είναι βρισιές, τόσο αυξάνεται η αντοχή!

Στην εν λόγω μελέτη έλαβαν μέρος 92 εθελοντές που κράτησαν τα χέρια τους μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη παγωμένο νερό. Για να αξιολογήσουν την αντοχή στον πόνο, οι ερευνητές μέτρησαν πόσος χρόνος χρειαζόταν ώστε οι συμμετέχοντες να αρχίσουν να νιώθουν πόνο...

Ο κάθε ένας εθελοντής επί 4 φορές το πείραμα τέσσερις φορές και κλήθηκε να επαναλαμβάνει, σε τυχαία σειρά, είτε πραγματικές βρισιές είτε λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά ως βρισιές αλλά στην ουσία δεν είναι. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια σε όλους: Η χρήση πραγματικών υβριστικών εκφράσεων αύξησε την αντοχή στον πόνο κατά 33%!

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί αν οι σύγχρονες βρισιές έχουν κάποια επίδραση στην ανακούφιση του πόνου. Όπως φάνηκε δεν έχουν, αν και χαρακτηρίστηκαν ως αστείες ή προκλητικές», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Richard Stephens από το Πανεπιστήμιο Keele της Μεγάλης Βρετανίας.

Και συνεχίζει: «Το νέο αυτό εύρημα επιβεβαιώνει ότι δεν είναι οι επιφανειακές ιδιότητες των υβριστικών λέξεων, όπως το άκουσμά τους, που φέρουν τις επωφελείς επιδράσεις της βρισιάς, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, που πιθανότατα συνδέεται με την παιδική ηλικία, κατά την οποία μαθαίνουμε και τις βρισιές».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα