ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι Τέχνες αγγίζουν την ψυχή μας όποια προέλευση κι αν έχουν

17 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Computer in Human Behavior δείχνει ότι ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράξει έργα που να αγγίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη...

Στην εν λόγω έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάμπολντ του Βερολίνου, οι άνθρωποι νιώθουν συναισθήματα και αντιλαμβάνονται προθέσεις ακόμα και όταν βρίσκονται μπροστά σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από υπολογιστές. Οι ερευνητές παρουσίασαν στους συμμετέχοντες αφηρημένα ασπρόμαυρα έργα τέχνης, εξηγώντας ότι τα έργα είτε δημιουργήθηκαν από έναν υπολογιστή, είτε από έναν καλλιτέχνη.

«Για τις εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητή νοημοσύνη ή αλγόριθμο self-learning (αλγόριθμος που μαθαίνει μόνος του), ο οποίος εκπαιδεύεται σε εικόνες που δημιουργούνται από ανθρώπους. Αντίθετα, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πολύ απλό αλγόριθμο. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης ήταν να παράγουμε εικόνες που ήταν εντελώς ανεξάρτητες από τις ανθρώπινες επιρροές, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Θερέζα Ντίμερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Πριν από την παρουσίαση κάθε έργου τέχνης, οι συμμετέχοντες ενημερώνονταν αν αυτό δημιουργήθηκε από υπολογιστή ή από άνθρωπο, αλλά η πληροφορία αυτή ήταν αληθινή στις μισές περιπτώσεις. Στη συνέχεια τούς ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα έργα τέχνης με βάση διάφορες παραμέτρους και να δηλώσουν τα συναισθήματα που βίωσαν κατά την θέαση των έργων τέχνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες βίωναν σχεδόν πάντα κάποιο συναίσθημα και αντιλαμβάνονταν κάποιο επίπεδο πρόθεσης. Ωστόσο, ανέφεραν ισχυρότερα συναισθήματα και αξιολόγησαν θετικότερα τα έργα τέχνης που πράγματα δημιουργήθηκαν από άνθρωπο!

Σχετικά Άρθρα