ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ταυτόχρονες εργασίες με ηλεκτρονικά μέσα κουράζουν την μνήμη μας

15 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Δημοσιευμένο άρθρο στο Proceedings of the National Academy of Sciences εξηγεί τι είναι και τι επίδραση έχει επάνω μας το ηλεκτρονικό multitasking. Όπως επισημαίνεται, όσοι χρησιμοποιούν ταυτόχρονα, διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (έξυπνα τηλέφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές κλπ) ή αλλιώς οι multitaskers, παρουσίαζουν αρνητικά αποτελέσματα σε τεστ μνήμης.

Η λέξη multitasking σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να κάνει δύο ή και περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, αλλά στην πραγματικότητα οι εγκέφαλοι μας δεν επιτρέπουν να κάνουμε παρά ένα πράγμα κάθε φορά. Έτσι, αυτοί που είναι σε μεγάλο βαθμό multitaskers έχουν πολλές ανοιχτές συσκευές ταυτόχρονα τις οποίες εναλλάσσουν ανά λίγα λεπτά. Ένας τέτοιος multitasker μπορεί να γράφει -για παράδειγμα- ένα email στον υπολογιστή, να παρακολουθεί τις ειδήσεις στην τηλεόραση, να απαντά σε μηνύματα στο κινητό κλπ.

Οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι στις μισές από τις μελέτες της μετα-ανάλυσης που έκαναν, όσοι είναι σε μεγάλο βαθμό multitaskers δεν τα πήγαν καλά στα τεστ της εργασιακής μνήμης και της συνεχούς προσοχής. Στις άλλες μισές δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά.

Και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αρνητική σχέση μεταξύ του multitasking και της απόδοσης μνήμης και πιο συγκεκριμένα ότι το έντονο multitasking συσχετίζεται με μειωμένη απόδοση σε τεστ γνωστικής μνήμης. 

Σχετικά Άρθρα