ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι θρησκευόμενοι την ονομάζουν "πίστη" και οι επιστήμονες "placebo"

25 Μαρτίου 2020, 12:05

images

Ο Χριστός είπε "ζήτα και θα σου δοθεί", "χτύπα και θα σου ανοίξει η πόρτα". Δηλαδή πίστευε ότι θα συμβεί αυτό που επιθυμείς, και να είσαι σίγουρος ότι θα σου συμβεί! Οι επιστήμονες εξάλλου, από τις κλινικές μελέτες νέων φαρμάκων, γνωρίζουν ότι κάποιοι ασθενείς κι αν δεν παίρνουν από το κανονικό φάρμακο αλλά το placebo (το εικονικό φάρμακο που θα δώσει συγκριτικά στοιχεία στη μελέτη), επειδή πιστεύουν πραγματικά ότι λαμβάνουν κάτι θεραπευτικό, παρουσιάζουν βελτίωση!

Η πίστη λοιπών μπορεί πραγματικά να αλλάξει την ζωή μας αν καταφέρουμε να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό, και να πιστέψουμε ότι δεν τα ελέγχουμε όλα με τις πράξεις μας. Κι ότι κάποια πράγματα γίνονται επειδή τα θέλουμε πολύ και τα ζητήσαμε με μεγάλη πίστη ότι όντως θα συμβούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν λέει σε έναν ασθενή με καρκίνο ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν του αρνείται να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ακόμα και γιατροί που οι ίδιοι δεν πιστεύουν σε κάποιο δόγμα, παραδέχονται ότι η πίστη κάποιων τους οδηγεί αν όχι στην ίαση, πάντως σε βελτίωση.

Από μία μελέτη την οποία χρηματοδότησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, αποδείχτηκε ότι όσοι προσεύχονταν καθημερινά, αντιμετώπιζαν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνους που δεν προσεύχονται ή δεν το έκαναν τακτικά. Επίσης, έρευνα από το Dartmouth Medical School έδειξε ότι οι ασθενείς με ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να ανακάμψουν σε σχέση με εκείνους που ήταν λιγότερο θρησκευόμενοι.

Ακόμη, η θρησκευτική πίστη (σε οποιαδήποτε θρησκεία ή θρησκευτικό δόγμα) βοηθάει ορισμένους ανθρώπους να περιορίσουν το στρες και τον σωματικό πόνο.

Δεν είναι λοιπόν άτοπο αν πιστέψουμε στον εαυτό μας, πιστέψουμε σε κάτι ανώτερο εμάς, πιστέψουμε ότι όλα τα δύσκολα θα επιλυθούν κάποια στιγμή κι αν τελικά περάσουμε τις μέρες μας με περισσότερη ηρεμία και ελπίδα και λιγότερο άγχος.


Σχετικά Άρθρα