ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ναρκισσιστές υποφέρουν συνήθως από κατάθλιψη

11 Φεβρουαρίου 2020, 16:05

images

Όπως αναφέρουν σε νέα εργασία τους η οποία δημοσιεύτηκε στο NCBI, οι ερευνητές Kealy, Laverdière and Pincus, οι παθολογικά ναρκισσιστές έχουν σε μεγάλο ποσοστό και κατάθλιψη η οποία μάλιστα δείχνει να έχει σχέση αιτίας -αιτιατού με τον ναρκισσισμό.

Η εργασία ξεκίνησε με την υπόθεση ότι οι ναρκισσιστές έχουν αδυναμία στη διαχείριση των συναισθημάτων. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτούς που νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους εκ γενετής και αδιαμφισβήτητα και δεν μπορούν να έχουν φυσιολογικές σχέσεις επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους και διαφορετικούς. Και σε αυτούς που είναι ευάλωτοι, έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα από παραμέληση ή υποβιβασμό και εγκατάλειψη στην παιδική ηλικία, έχουν γνώση της ενσυναίσθησης αλλά την περιμένουν μόνο από τους άλλους αδύναμοι να την προσφέρουν οι ίδιοι! Και οι δύο κατηγορίες δεν μπορούν να προσφέρουν. Μόνο ζητούν.

Οι ερευνητές τώρα επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι οι ναρκισσιστές "χτίζουν" από νεαρή ηλικία ένα τοίχος άμυνας για να κρύψουν τα ελαττώματα και προβλήματά τους από τους άλλους, Κι ενώ εξωτερικά μεγαλώνουν συνεχώς την απόσταση από τους υπόλοιπους ανθρώπους, εσωτερικά μεγαλώνουν οι πληγές και η κατάθλιψή τους.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα μελέτησαν τις περιπτώσεις 99 θεραπευόμενων σε κλινικές του Βανκούβερ στον Καναδά. Το 70% εξ αυτών ήταν γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας τα 36 έτη. Στους ανθρώπους αυτούς μελέτησαν κατά πόσο καταπνίγουν τα συναισθήματά τους, δεν μπορούν να τα ελέγξουν, ούτε να τα αναλύσουν και να τα κατανοήσουν. Επίσης τους έβαλαν να απαντήσουν σε ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Όπως αποδείχτηκε, είτε ανήκαν στην ομάδα αυτών που ένιωθαν ανώτεροι, είτε στην ομάδα αυτών που ήταν ευάλωτοι, πάντως είχαν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης ή όλες τις... προδιαγραφές γα να αποκτήσουν.

Σχετικά Άρθρα