ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μπαμπάδες συχνά θυσιάζουν την υγεία τους στο βωμό της γονεϊκότητας

16 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες συχνά επιλέγουν να είναι καλοί πατεράδες αντί να είναι υγιείς. Το να γίνει κανείς πατέρας είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή, που συχνά αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται ένας άνδρας. Ωστόσο, η πατρότητα μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες αντιλαμβάνονται την υγεία τους. Η έρευνα καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πατεράδες μπορεί να αντιλαμβάνονται την υγεία, όχι από την άποψη του να πηγαίνουν στο γιατρό ή να τρώνε σωστά, αλλά  σχετικά με τον τρόπο που κάνουν μια δουλειά, φροντίζουν για την οικογένειά τους, προστατεύουν τα παιδιά τους και τους μεταλαμπαδεύουν γνώσεις ώστε να ανήκουν σε μία κοινότητα.

Οι ερευνητές, δουλεύοντας με άντρες για να προσπαθήσουν να τους κάνουν να είναι πιο δραστήριοι σωματικά, να τρώνε πιο υγιεινά και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, διαπίστωσαν ότι για πολλούς μπαμπάδες, η δική τους σωματική και ψυχική υγεία δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Οι άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, αντιμετωπίζουν το σώμα τους ως εργαλείο για να κάνουν μια δουλειά. Η υγεία δεν είναι πάντα σημαντική ή κάτι στο οποίο δίνουν μεγάλη προσοχή  έως ότου η κακή υγεία εμποδίζει την ικανότητά τους να πάνε στη δουλειά, να είναι σεξουαλικά δραστήριοι ή να κάνουν κάτι άλλο σημαντικό για αυτούς.

Ενώ πολλές πτυχές των έμφυλων ρόλων έχουν αλλάξει, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί άνδρες εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι συχνά προσδιορίζονται ως καλοί  ή επιτυχημένοι εάν έχουν αμειβόμενη εργασία που είναι αρκετή για να φροντίσουν τα παιδιά τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι μπαμπάδες γενικά φιλοδοξούν να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά τους, τη σύζυγο/σύντροφό τους ή άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερο ύπνο, περισσότερες ώρες στη δουλειά και λιγότερο ελεύθερο χρόνο για χόμπι και άσκηση.

Καθώς πλησιάζει η Γιορτή του Πατέρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι μπαμπάδες, σε γενικές γραμμές, μπορεί να μην θέτουν σε προτεραιότητα την υγεία τους. Πολλοί από αυτούς θυσιάζονται με χαρά για να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα, υγιή και επιτυχημένα. Το πρόβλημα είναι ότι, αν οι μπαμπάδες αφοσιώνονταν αποκλειστικά σε αυτούς τους στόχους, η υγεία τους μπορεί συχνά να παραμελείται.


Σχετικά Άρθρα