ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ηλικιωμένοι υποεκπροσωπούνται στις μελέτες για το κάπνισμα

17 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες και για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, οι μεγαλύτεροι ενήλικες θα ξεπεράσουν τα παιδιά. Παρά αυτές τις άνευ προηγουμένου πληθυσμιακές μεταβολές, οι ηλικιωμένοι υποεκπροσωπούνται σημαντικά στη βιοϊατρική έρευνα, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη νικοτίνη και τον καπνό. 

Το γεγονός αυτό έχει συσκοτίσει την πραγματικότητα ότι το κάπνισμα έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη για τους ηλικιωμένους για σχεδόν δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, η επικράτηση του καπνίσματος μεταξύ των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι παραδοσιακές πολιτικές ελέγχου του καπνού (δηλαδή τιμολόγηση, πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος, ενημερωτικές εκστρατείες, απαγορεύσεις διαφημίσεων, προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία, θεραπείες διακοπής) δεν επηρεάζουν τους ηλικιωμένους καπνιστές, όπως οι νεότερες μελέτες, όπως αναπαρίσταται σε μια ανάλυση της καπνιστικής συμπεριφοράς στην Ευρώπη μεταξύ 2004 και 2013. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι καπνιστές μπορεί να είναι λιγότερο ενημερωμένοι σχετικά με την ύπαρξη των γραμμών διακοπής του καπνίσματος ή άλλων τοπικών υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος.

Η έλλειψη προσοχής που δίνεται στους ηλικιωμένους καπνιστές, δεν συνάδει με το απίστευτο βάρος ασθενειών και θανάτου που φέρει αυτός ο πληθυσμός. Η ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα, είναι ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία, όπως αποδεικνύεται από τους ηλικιωμένους καπνιστές που επιβαρύνονται με 12 φορές μεγαλύτερα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης από τους μεσήλικες καπνιστές.

Όπως σημειώνεται από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα διαγιγνώσκονται συχνότερα μετά την ηλικία των 65 ετών και περιλαμβάνουν καρκίνο του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οι περισσότερες παθήσεις και θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση καπνού, συμβαίνουν πολύ αργότερα. 

Δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι καπνιστές δεν εκπροσωπούνται στις πιο βασικές μεθοδολογικές λεπτομέρειες της έρευνας για τη νικοτίνη και τον καπνό. Για παράδειγμα, σε άλλα πεδία σπουδών, οι «ηλικιωμένοι ενήλικες» συχνά ορίζονται ως εκείνοι που είναι 65 ετών και άνω και μπορεί να οριοθετηθούν περαιτέρω ως νεαροί ηλικιωμένοι (65–74 ετών), μέσης ηλικίας (75–84 ετών) και ηλικιωμένοι (≥ 85 ετών). Ωστόσο, η έρευνα για τη χρήση καπνού δεν συμμορφώνεται με αυτόν τον ορισμό, με μελέτες που ορίζουν τους «ηλικιωμένους ενήλικες» σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, π.χ. 25 ετών και άνω.

Τέλος, σημειώνεται ότι πολλές μελέτες αποκλείουν ρητά από τη συμμετοχή οποιονδήποτε άνω των 65 ετών. Αυτές οι ασυνέπειες στα κριτήρια ένταξης στις μελέτες, μπορούν να μας μπερδέψουν σχετικά με τα όσα γνωρίζουμε για τη χρήση καπνού στους ηλικιωμένους.


Σχετικά Άρθρα