ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι φίλοι είναι παράγοντας ευεξίας και ψυχολογικής ηρεμίας

12 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας, Nathan Hudson από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist (SMU) που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν περνούν χρόνο με φίλους συγκριτικά με όταν βρίσκονται με τον σύντροφο ή τα παιδιά τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν απολαμβάνει ο κόσμος τις οικογενειακές του στιγμές αλλά ότι όταν βρίσκεται με φίλους είναι σε χαλαρή διάθεση, ενώ όταν βρίσκεται με την οικογένεια, έχει να διεκπεραιώσει συνήθως υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν στιγμές με φίλους ή την οικογένειά τους, αναφέροντας τη δραστηριότητα που μοιράζονταν μαζί τους, και να βαθμολογήσουν κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες τους ενέπνευσαν διάφορα συναισθήματα, όπως ευτυχία, ικανοποίηση και ένα αίσθημα ουσίας. Κάθε συναίσθημα βαθμολογήθηκε από το 0 ως το 6.

Οι πληροφορίες αυτές και άλλες αποκρίσεις σχετικά με το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες σε διάφορες στιγμές, επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν τα επίπεδα ευτυχίας με τους φίλους και την οικογένεια. Οι δραστηριότητες που οι άνθρωποι κάνουν πιο συχνά παρέα με τους ερωτικούς τους συντρόφους, περιλαμβάνουν την κοινωνικοποίηση, τη χαλάρωση και το φαγητό. Παρόμοιες είναι οι δραστηριότητες που τείνουν να κάνουν και όταν βρίσκονται με φίλους, απλώς στη δεύτερη περίπτωση κάνουν πολύ περισσότερες από αυτές τις ευχάριστες ασχολίες και λιγότερες δουλειές του σπιτιού, όπως δείχνει η μελέτη. Για παράδειγμα, το 65% των εμπειριών με φίλους περιελάμβανε την κοινωνικοποίηση, αλλά μόνο το 28% αυτών μοιράζονταν με τον ερωτικό σύντροφο.

Ο χρόνος με τα παιδιά επίσης σήμαινε περισσότερες δραστηριότητες με κόπωση, άγχος και έννοιες, όπως οι δουλειές του σπιτιού και οι μετακινήσεις. Ωστόσο, η δραστηριότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν ότι έκαναν με τα παιδιά, δηλαδή η φροντίδα τους, χαρακτηριζόταν από μια θετική διάθεση. Γενικότερα, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται παρόμοια επίπεδα σωματικής και ψυχικής κατάστασης υπό την παρουσία φίλων, συντρόφων και παιδιών, από τη στιγμή που η δραστηριότητα βγαίνει από την εξίσωση.


Σχετικά Άρθρα