ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι διακρίσεις κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών

28 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Οι φυλετικές διακρίσεις και οι προκαταλήψεις αποτελούν παγκόσμια φαινόμενα, τα οποία μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον παθόντα, ενώ αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως επιβλαβείς για την υγεία ενηλίκων και παιδιών. Αυτές οι αγχωτικές εμπειρίες φαίνεται επίσης να μεταδίδονται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας τα εγκεφαλικά κυκλώματα των εμβρύων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Columbia, στο Yale και στο Children's Hospital του Λος Άντζελες.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 165 νεαρές, ως επί το πλείστον Ισπανόφωνες γυναίκες, που είχαν συμμετάσχει σε μια προηγούμενη μελέτη για την εφηβική εγκυμοσύνη, το στρες και τη διατροφή από τους συν-συγγραφείς Catherine Monk, PhD, και Bradley Peterson, MD. Τα δεδομένα περιελάμβαναν περιπτώσεις διάκρισης που ανέφεραν οι ίδιες οι συμμετέχουσες, αλλά και βιώματα που αφορούσαν σε στρες, παιδικά τραύματα, κατάθλιψης και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Μια ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το άγχος που προκαλούσαν οι φυλετικές και πολιτισμικές διακρίσεις ήταν ξεχωριστό και διαφορετικό από άλλα είδη στρες και μπορεί να έχει μοναδικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα βρέφη μητέρων που βίωσαν διακρίσεις είχαν γενικά πιο αδύναμες συνδέσεις μεταξύ της αμυγδαλής και του προμετωπιαίου φλοιού τους και τα βρέφη μητέρων που βίωσαν άγχος είχαν ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της αμυγδαλής και μιας άλλης περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται ατρακτοειδής.

Η αμυγδαλή είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συναισθηματική επεξεργασία και επηρεάζεται από πολλές διαταραχές της διάθεσης.

«Η αμυγδαλή είναι πολύ ευαίσθητη σε άλλους τύπους προγεννητικού στρες», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marisa Spann, PhD, Herbert Irving Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, «και τα νέα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εμπειρία της διάκρισης και της πολιτισμικής ενσωμάτωσης επηρεάζει επίσης το κύκλωμα της αμυγδαλής».

Το μήνυμα, λέει ο Spann, είναι ότι «έχει σημασία το πώς συμπεριφερόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - ένα κρίσιμο χρονικό σημείο στο οποίο μπορούμε να δούμε τις εκτεταμένες επιπτώσεις στα παιδιά».



Σχετικά Άρθρα