ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι διακοπές είναι κάτι παραπάνω από Lifestyle- Είναι ψυχική υγεία

29 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Οι διακοπές πέρα από τη διακοπή από την εργασία έχουν ανεκτίμητη ψυχολογική αξία. Είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Το κακό, βέβαια, με τις διακοπές είναι ότι δεν είναι ποτέ αρκετές... Κι ενώ στόχος τους είναι η "αποσυμπίεση", η διακοπή της ρουτίνας και το "άδειασμα" από καταναγκασμούς και υποχρεώσεις, όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν μέσα σε μία εβδομάδα το χρόνο.

Το να  οργανώνουμε διακοπές καιρό πριν μας κάνει καλό,γιατί μας δίνει χαρά.  Οι διακοπές είναι ανανέωση και την ανανέωση  την χρειαζόμαστε. Μειώνεται το στρες, η κατάθλιψη, τα παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις, οι καρδιαγγειακές διαταραχές και  βελτιώνονται  η παραγωγικότητα, ο ύπνος και οι σχέσεις. 

Επίσης αυξάνεται η ικανοποίηση από τη ζωή και συχνά οι διακοπές μας βοηθούν  να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Εξάλλου, μια ευκαιρία που προσφέρουν οι διακοπές είναι το δέσιμο με τα μέλη της οικογένειας ή με τους αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους πάμε διακοπές, η βελτίωση των σχέσεων και η ανάπτυξη αλληλεγγύης.

Όπως μας εξηγεί η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Ίλια Θεοτοκά, οι διακοπές μπορούν και πρέπει να σπάνε τον κύκλο του στρες, γι αυτό είναι σημαντικές. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπερεπενδύουμε στις διακοπές και να θέλουμε να είναι τέλειες και ιδανικές. Οι διακοπές πρέπει να έχουν ξεκούραση, επαφή με ανθρώπους που αγαπάμε, την οικογένεια και τους φίλους, και αν το επιθυμούμε, μπορούν να περιλαμβάνουν απόκτηση νέων εμπειριών , γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, σπορ κλπ.

Πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να πάρουμε απόσταση από τη δουλειά.

Στη σημερινή εποχή, βομβαρδιζόμαστε συνέχεια με e-mails και τηλέφωνα από τη δουλειά και εκεί πρέπει να πούμε "όχι".Ίσως μια καλή συμβουλή σε αυτό, θα ήταν να ορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να ασχοληθείτε με επαγγελματικά τηλέφωνα και emails.

Και βέβαια, σημαντικό μέρος των διακοπών, αποτελεί η επαφή με τα παιδιά.Γι’ αυτό είναι  σημαντικό να περνούμε χρόνο με τα παιδιά στις διακοπές και να κρατάμε την επαφή μαζί τους.

Σχετικά Άρθρα