ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι βαθμολογίες IQ των Αμερικανών είναι χαμηλότερες σε 3 τομείς και υψηλότερες σε 1

11 Απριλίου 2023, 16:00

images

Οι βαθμολογίες IQ έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 1932, με διαφορές που κυμαίνονται από 3 έως 5 βαθμούς IQ ανά δεκαετία, σύμφωνα με ένα φαινόμενο γνωστό ως «φαινόμενο Flynn». Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern αποκάλυψε στοιχεία για ένα αντίστροφο «φαινόμενο Flynn» σε ένα μεγάλο δείγμα των ΗΠΑ μεταξύ 2006 και 2018 σε κάθε κατηγορία εκτός από μία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Intelligence.

Οι βαθμολογίες ικανότητας λεκτικού συλλογισμού (λογική, λεξιλόγιο), ικανότητας οπτικής επίλυσης προβλημάτων, αναλογιών και σειρές γραμμάτων και υπολογιστικών/μαθηματικών ικανοτήτων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, αλλά οι βαθμολογίες τρισδιάστατης περιστροφής (χωρικός συλλογισμός) γενικά αυξήθηκαν από το 2011 έως το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι σύνθετες βαθμολογίες ικανότητας (μονές βαθμολογίες που προέρχονται από πολλαπλές πληροφορίες) ήταν επίσης χαμηλότερες στα πιο πρόσφατα δείγματα. Οι διαφορές στις βαθμολογίες παρατηρήθηκαν ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης ή φύλου των συμμετεχόντων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το Synthetic Aperture Personality Assessment (SAPA) Project, ένα δωρεάν διαδικτυακό τεστ σχετικά με 27 χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας (π.χ. προσαρμοστικότητα, παρορμητικότητα, άγχος, χιούμορ) και τις βαθμολογίες των ικανοτήτων τους. Οι ερευνητές μελέτησαν απαντήσεις σε έρευνες από 394.378 Αμερικανούς μεταξύ 2006 και 2018 για να εξετάσει εάν οι βαθμολογίες γνωστικών ικανοτήτων άλλαξαν μεταξύ των Αμερικανών σε αυτά τα 13 χρόνια.

Ένα μικρότερο υποσύνολο συμμετεχόντων (303.540) παρακολουθήθηκε μεταξύ 2011 και 2018. Τα δεδομένα τρισδιάστατης περιστροφής υπάρχουν μόνο για όσους συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 2011 και 2018.

Παρά τη μείωση των βαθμολογιών, η συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Dworak είπε ότι δεν θέλει οι άνθρωποι να διαβάζουν αυτά τα ευρήματα και να πιστεύουν ότι «οι Αμερικανοί γίνονται λιγότερο έξυπνοι».

«Δεν σημαίνει ότι η διανοητική τους ικανότητα είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη· είναι απλώς μια διαφορά στις βαθμολογίες που ευνοούν παλαιότερα ή νεότερα δείγματα», δήλωσε η Dworak, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.




Σχετικά Άρθρα