ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικός παράγοντας υγείας

10 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Οι υγιείς σχέσεις μπορούν να παίξουν έναν απρόσμενα σημαντικό ρόλο στη ζωή και την υγεία μας. Παρακάτω περιγράφονται κάποια από τα ζωτικής σημασίας οφέλη των υγιών και δυνατών ανθρώπινων σχέσεων. Μερικά είναι ειδικά για ρομαντικές σχέσεις, ενώ άλλα αφορούν γενικά τις ανθρώπινες σχέσεις.

- Λιγότερο άγχος

Το να είναι κανείς σε μια υγιή σχέση συνδέεται με λιγότερη παραγωγή κορτιζόλης, μιας  ορμόνης του στρες. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άτομα έχουν λιγότερο στρες και ότι η κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη που συνοδεύει την ύπαρξη ενός συντρόφου μπορεί να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος έναντι του στρες. Υπάρχουν ακόμη στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ζευγάρια που  συγκατοικούν  είναι πιο ευτυχισμένα από αυτά που δεν το κάνουν.

- Αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις

Είτε έχετε κάποιον εκεί για να σας υπενθυμίσει να πάρετε το φάρμακό σας, είτε να απαλύνει τον πόνο, μελέτη ερευνητών στα πανεπιστήμια Emory και Rutger αναφέρει ότι οι μακροχρόνιοι σύντροφοι που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν τους πρώτους τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Οι μακροχρόνιοι σύντροφοι ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να χειρίζονται τον μετεγχειρητικό πόνο και ανησυχούν λιγότερο για τη χειρουργική επέμβαση γενικά. Μια μικρή συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει πολύ ένα άτομο να αναρρώσει από μία εγχείρηση ή ασθένεια.

- Πιο υγιεινός τρόπος ζωής

Οι υγιείς σχέσεις συμβάλλουν σε έναν συνολικό υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν ο σύζυγος, οι φίλοι ή άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, το να μην καπνίζουν κ.λπ., είναι πιθανό να ακολουθήσετε τα βήματά τους. Είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετήσετε υγιεινές συμπεριφορές όταν περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που κάνουν το ίδιο.

- Μεγαλύτερη αίσθηση του "σκοπού" στη ζωή

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι καλό για κάποιον άλλο και βελτιώνουν τον κόσμο με κάποιο τρόπο. Το να είσαι σε μια σχέση αγάπης, ανεξάρτητα από το είδος, μπορεί να δώσει σε ένα άτομο μια αίσθηση ευημερίας και σκοπού. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό η αίσθηση του σκοπού να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας .

- Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Ακόμη κι αν είστε μοναχικό άτομο, η προσπάθεια να δημιουργήσετε μερικές στενές σχέσεις θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Μερικές φορές το να έχετε τουλάχιστον έναν καλό φίλο (ή έμπιστο συνάδελφο, θεραπευτή ή σύμβουλο) για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ζητήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, μπορεί να καταλήξει να είναι κάτι περισσότερο από αξιόλογο. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μπορεί επίσης να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ακόμη και το να έχετε μόνο μία ή δύο δυνατές, υγιείς σχέσεις στη ζωή σας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία.

Σχετικά Άρθρα