ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι άνδρες βιώνουν πιο γρήγορη μείωση της γνωστικής ικανότητας

15 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης, με τους ερευνητές να συνεχίζουν να ψάχνουν νέες μεθόδους για τη διάγνωση της Nόσου Αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια. Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Neuroscience 2023, ένα τεστ με βάση το αίμα εντόπισε πρωτεΐνες αίματος που σχετίζονται με τη Nόσο Αλτσχάιμερ και την ήπια γνωστική εξασθένηση.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι άνδρες έχουν ταχύτερη συσσώρευση πρωτεϊνικών βιοδεικτών της νόσου (AD) και ταχύτερη μείωση του γνωστικού και εγκεφαλικού όγκου, σε σύγκριση με τις γυναίκες μετά την έναρξη της συσσώρευσης αμυλοειδούς πλάκας.

Ειδικότερα, σε μια μελέτη 76 ηλικιωμένων ενηλίκων, οι άνδρες είχαν ταχύτερη συσσώρευση πρωτεϊνικών βιοδεικτών της Νόσου Αλτσχάιμερ και ταχύτερη μείωση της γνωστικής ικανότητας και του όγκου του εγκεφάλου από τις γυναίκες. Οι νευρολόγοι δηλώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνουν κατανοητοί οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν το βιολογικό προφίλ και η πορεία της Νόσου Αλτσχάιμερ διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών», είπε ο Adam Brickman, PhD, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Ο Δρ Andrew Newberg, νευροεπιστήμονας και διευθυντής έρευνας στο Marcus Institute of Integrative Health και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jefferson, εξήγησε:«Δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν αυτό σχετίζεται με τη γενετική, τις ορμόνες ή κάποιους άλλους παράγοντες που οδηγούν στο να διαφέρει ο ανδρικός εγκέφαλος από το γυναικείο όσον αφορά το πώς ανταποκρίνεται στη διαδικασία της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Ενώ οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι αυτή η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Σχετικά Άρθρα