ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπεία κατάθλιψης: Πώς ο γενετικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει

28 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Ο φαρμακογενετικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να βρουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για άτομα με κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ (VA) και δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι φαρμακογενετικές δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για το πώς ένα άτομο μεταβολίζει ένα φάρμακο. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποφύγουν τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Οι γενετικές δοκιμές δεν έδειξαν πώς θα αντιδρούσε ένα άτομο σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά αντίθετα εξέτασαν πώς ένα άτομο μεταβολίζει το κάθε φάρμακο. Η αλληλεπίδραση φαρμάκου-γονιδίου είναι μια συσχέτιση μεταξύ ενός φαρμάκου και μιας γενικής παραλλαγής που μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση ενός ατόμου σε αυτό το φάρμακο. Η εκμάθηση περισσότερων για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-γονιδίου θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εάν πρέπει να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή και εάν απαιτείται προσαρμογή της δόσης σε κάθε ασθενή.

Στη μελέτη, περίπου 2.000 άτομα από 22 ιατρικά κέντρα βετεράνων που είχαν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη έλαβαν φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με τους μισούς να λαμβάνουν τη συνήθη φροντίδα και τους άλλους μισούς να υποβάλλονται σε φαρμακογενετική εξέταση.

Για εκείνους που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα, οι γιατροί συνταγογράφησαν φάρμακα χωρίς το όφελος να δουν ένα αποτέλεσμα γενετικής εξέτασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 59% των ασθενών των οποίων οι γιατροί έλαβαν τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων λάμβαναν φάρμακα χωρίς αλληλεπίδραση φαρμάκου-γονιδίου.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί απέφευγαν να χορηγήσουν φάρμακα με προβλεπόμενη αλληλεπίδραση φαρμάκου-γονιδίου.

«Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξετάσεις αφού τουλάχιστον ένα ή δύο φάρμακα δεν είχαν αποτέλεσμα ή είχαν σοβαρές παρενέργειες», δήλωσε ο Δρ David A. Merrill, ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John's Health Center στην Καλιφόρνια. «Υπάρχουν πραγματικές γενετικά οριζόμενες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μεταβολίζουν τα φάρμακα».

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τα συμπτώματά τους στις 12 εβδομάδες και στις 24 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ύφεση της κατάθλιψης από εκείνους της ομάδας ελέγχου. Στις 24 εβδομάδες, το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο έντονο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό έδειξε πως ο γενετικός έλεγχος θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης πιο γρήγορα.


Σχετικά Άρθρα